Kuba šalje stručnjake kako bi pomogli Africi u borbi protiv ebole

Od 1960, kada je Kuba uputila lekare u pomoć Čileu poslije razornog zemljotresa, ova zemlja je uputila više od 135.000 medicinara širom svijeta
1 komentar(a)
ebola, laboratorija, Foto: Shutterstock
ebola, laboratorija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.09.2014. 08:36h

Kuba namjerava da u Africi rasporedi 165 medicinara koji treba da pomognu u borbi protiv ebole, naglašavajući da je to primjer tradicije medicinske diplomatije ove zemlje.

Od 1960, kada je Kuba uputila lekare u pomoć Čileu poslije razornog zemljotresa, ova zemlja je uputila više od 135.000 medicinara širom svijeta, podsjeća AFP.

Prema Ministarstvu zdravlja Kube trenutno ima oko 50.000 ljekara u 66 zemalja Latinske Amerike, Azije i Afrike.

Ministar zdravlja Roberto Morales Ojeda kazao je novinarima u Ženevi da je upućeno 62 ljekara i 103 medicinske sestre u Siera Leone kako bi pomogle u borbi protiv ebole.

Direktorka Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Čen pozdravila je pomoć Kube, koja je najveća ponuda stranih medicinskih timova iz jedne zemlje od izbijanja epidemije.

Novac i medicinski materijal su bitni, ali te dvije stvari same ne mogu da zaustave širenje virusa”, naglasila je ona dodajući da su humani resursi najvažniji.

Morales je ukazao da je tim koji šalje Kuba prethodno učestvovao u pomoći poslije elementarnih nepogoda i da su se dobrovoljno javili za šestomjesečnu misiju, koja počinje u oktoru.

Medicinska diplomatija, saradnja među zemljama u korist zdravlja i poboljšanja odnosa, je uvijek bila osnova kubanske spoljne politike od revolucije”, ukazao je američki analitičar Džuli Fajnsilver sa Džordžtaun univerziteta.

Bonus video: