Argentina ukida pola ministarstava

Makri je ove mjere najavio u napeto očekivanom obraćanju naciji, dok je argentinska privreda opasno uzdrmana sve većim nepovjerenjem investitora zbog nekontrolisanog javnog duga i inflacije
0 komentar(a)
Maurisio Makri, Foto: Reuters
Maurisio Makri, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2018. 10:39h

Argentinski predsjednik Maurisio Makri objavio je danas da će njegova vlada ukinuti oko pola ministarstava, u sklopu mjera štednje na koje je zemlja prisiljena zbog zabrinjavajućeg pada pezosa.

Osim što će prepoloviti vladu, Argentina će uvesti i porez na izvoz, kako bi povećala državne prihode, smanjila rashode i uravnotežila proračun do iduće godine, godinu ranije od prvotnog plana. Smanjenje rashoda činiće otprilike polovinu planirane uštede. Vlada u 2020. planira ostvariti proračunski suficit, rekao je ministar finansija Nikolas Duhovne.

Makri je ove mjere najavio u napeto očekivanom obraćanju naciji, dok je argentinska privreda opasno uzdrmana sve većim nepovjerenjem investitora zbog nekontrolisanog javnog duga i inflacije, piše Indeks.

Pezos je od početka godine izgubio otprilike polovinu vrijednosti, premda ga je centralna banka pokušala stabilizovati podizanjem ključne kamatne stope na 60 odsto.

"Kako bismo pokrili razliku tokom tranzicije, pitaćemo one koji imaju najveću sposobnost doprinijeti da plate. Neuspjeh je ne doseći uravnoteženi proračun. Ovo nije bilo kakva kriza. Ovo mora biti posljednja kriza", rekao je Makri, između ostalog, u svom gotovo polučasovnom govoru.

Argentina želi uvjeriti MMF da misli ozbiljno

Kako piše Blumberg, vlada ovim nesvakidašnjim mjerama želi poslati poruku i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) s čijim izaslanicima se sastaje sutra, kako bi ga uvjerila da joj odobri prvu tranšu dogovorenog kredita od 50 milijardi dolara.

Argentini prijeti druga recesija u samo tri godine, a među faktorima koje zasigurno nisu olakšale stanje privrede su i visoke kamatne stope u svijetu i istorijska suša koja je uticala na poljoprivredne prinose.

Pezos samo ove sedmice pao 16 odsto u odnosu na dolar

Pezos je pao oko 3 odsto, na 38 pezosa na jedan dolar, nakon vijesti o Makrijevim mjerama štednje. No ranije ove sedmice izgubio je čak 16 odsto vrijednosti, nakon što je Makri neočekivano zatražio od MMF-a da ubrza isplatu kredita.

"Ovo su dobre vijesti, jer sad je ljestvica podignuta za ostvarenje fiskalne ravnoteže u 2019. i pristojnog viška u 2020", ocjenjuje Valter Štepelvert, investitor iz Balanc Capitala, za Blumberg.

Zaposleni u javnom sektoru odmah protestovali

Argentina je već godinama pogođena ekonomskim problemima, a Makri, koji je izabran za predsjednika prije tri godine, obećao je kako će preokrenuti protekcionističku politiku koju je vodila njegova prethodnica Kristin Fernandes de Kiršner.

MMF je inače organizacija koja je još uvijek izuzetno omražena u Argentina zbog uloge koju je odigrala tokom ekonomske krize 2001. u toj zemlji. MMF je sada zatražio da Argentina smanji svoj veliki fiskalni deficit - cilj koji se obično postiže smanjenjem državne potrošnje.

Neki od javnih službenika koji će biti zahvaćeni ovim rezovima izašli su na protest odmah nakon Makrijeve objave, buneći se protiv gubitka svojih sigurnih radnih mjesta.

Bonus video: