SAD: Milioni za borbu protiv ebole

Obamina administracija traži 58 miliona da se ubrza proizvodnja eksperimentalnog lijeka i dvije potencijlane vakcine
0 komentar(a)
ebola, vakcina, Foto: Reuters
ebola, vakcina, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2014. 10:32h

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame zalaže se za veću pomoć Vašingtona u borbi protiv ebole i planira da izdvoji 88 miliona dolara iz budžeta.

Novi slučajevi oboljelih od ebole javljaju se svakodnevno i epidemija se širi u zemljama Zapadne Afrike. Obama je, u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom, naveo da je "smrtonosna epidemije za SAD nacionalni bezbjednosni prioritet".

Američka vojska će pomoći postavljanje izolacionih jedinica i opreme u Zapadnoj Africi i dati obezbjeđenje zdravstvenim radnicima u oblasti, prenijela je agencija AP.

Predsjednik Odbora za finansije američkog Kogresa Harold Rodžers rekao je da je u razmatranju zahtjev Obamine administracije za dodatna sredstva za borbu protiv ebole, ali je odbio da kaže novinarima da li će traženi iznos, u potpunosti, biti odobren u novoj fiskalnoj godini, dodao je Rojters.

"Biće dodatnog novca za ebolu. Razmatramo brojke sada", potvrdio je kongresmen iz Kentakija.

Obamina administracija je tražila dodatnih 88 miliona dolara za borbu protiv ebola, uključujući 58 miliona da se ubrza proizvodnja eksperimentalnog lijeka "ZMapp" i dvije potencijlane vakcine protiv ebole, plus 30 miliona dolara za dodatno osoblje u centrima za kontrolu bolesti koje koordinira odgovorom na epidemiju, navela je britanska agencija.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je jedan od njenih ljekara iz SAD-a ,koji je radio u centru za tretman ebole u Sijera Leoneu, pozitivan na bolest i da je sada u stabilnom stanju, kao i da će biti evakuisan iz te afričke zemlje.

Istovremeno SZO je upozorila da je registrovan vidan skok inficiranih u Liberiji, zemlji koja je najgore pogođena od izbijanja epidemije ebole na skoro 1.100 smrtnih slučajeva i nekoliko hiljada novoinficiranih.

Najsmrtonosnija epidemija ebole koje je svijet ikada video i dalje se širi Zapadnom Afrikom, prije svega u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu koje su najgore pogođene i odnijela je 2.000 ljudskih života i, za sada, ima skoro 4.000 zaraženih.

Bonus video: