Irak dobio novu vladu: Na čelu Hajder al-Abadi

Odlazeći premijer Nuri al-Maliki izabran je za zamjenika predsjednika i ta dužnost je većinom ceremonijalna
0 komentar(a)
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Hajder al Abadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2014. 21:08h

Irački parlament izabrao je danas Hajdera al-Abadija za novog premijera i odobrio većinu njegovih kandidata u sastav njegovog kabineta, javile su zapadne agencije.

Poslanici su odobrili sve predložene kandidate za sastav nove vlade, izuzev za ministre odbrane i unutrašnjih poslova za čije imenovanje je al-Abadi zatražio dodatnih nedjelju dana.

Odlazeći premijer Nuri al-Maliki izabran je za zamjenika predsjednika i ta dužnost je većinom ceremonijalna.

Abadi koji je kao i Maliki iz šiitske Dava partije, založio se da će popraviti odnose Bagdada sa iračkim Kurdistanom, nastaviti s programom decentralizacije i osnažiti iračku armiju.

Irak se, kako navodi AFP, nalazi pod velikim međunarodnim pritiskom da oformi vladu u kojoj bi bili predstavnici različitih zajednica, kako bi i na taj način oni ujedinjeni pružili otpor džihadistima koji su od juna zauzeli pojedine djelove zemlje.

Odlazeća vlada je kritikovana što je isključujući sunitsku manjinu, pomogla stvaranju uslova da se revitalizuju sunitske militantne snage, među kojima je i Islamska država.

Adel Abdel Mehdi iz Islamskog vrhovnog savjeta je u novoj vladi izabran za ministra nafte, dok je bivši premijer Ibrahim Džafari imenovan za ministra spoljnih poslova.

Bonus video: