Sve američke ambasade preispituju bezbjednost

Do ove inicijative je došlo dok se Obavještajni odbor Senata priprema da objavi djelove izvještaja o zlostavljanju osumnjičenih za terorizam koje je CIA vršila poslije terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2011.
0 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.09.2014. 16:21h

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame naložila je svim američkim diplomatskim predstavništvima u inostranstvu da preispitaju bezbjednost.

Do ove inicijative je došlo dok se Obavještajni odbor Senata priprema da objavi djelove izvještaja o zlostavljanju osumnjičenih za terorizam koje je CIA vršila poslije terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2011. godine, navodi AP.

CIA je osporila zaključke tog izvještaja.

Stejt department je objavio da planira da pojača bezbjednost u pismu koje je u julu poslato senatoru Džimu Rišu.

U njemu je navedeno da svako diplomatsko predstavništvo preispituje bezbjednost u cilju zaštite američkog osoblja, objekata i interesa, uključujući one koji pripadaju privatnim licima i kompanijama.

Agencija AP je nabavila kopiju tog pisma.

Riš i drugi republikanci su izrazili zabrinutost zbog objavljivanja sažetka i zaključaka tzv. "izvještaja o torturi", strahujući od "još jednog događaja poput napada na američki konzulat u Bengaziju".

Bonus video: