Šef izraelske diplomatije: Trajno primirje u Gazi nije moguće

Osvrćući se na palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Liberman je rekao da on više nemas legitimitet, s obzirom da više od 9 godina nije bilo izbora na palestinskim teritorijama.
0 komentar(a)
Avigdor Liberman, Foto: Beta/AP
Avigdor Liberman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.09.2014. 17:18h

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman izjavio je danas da ne vjeruje da je moguće postići dogovor o dugotrajnom prekidu vatre s Hamasom u pojasu Gaze.

"Ne mislim da možemo postići dogovoreni mehanizam o isplati plata u Gazi i jačanju Hamasa. Oni će nastaviti da proizvode i krijumčare oružje i kako ćemo onda zaustaviti njihovo jačanje? Svaki prekid vatre po mom mišljenju biće vremenski ograničen", rekao je Liberman na konferenciji za novinare u trenutku dok traje primirje proglašeno poslije 50 dana sukoba Hamasa i izraelske vojske.

On je dodao da se ne može dozvoliti da Hamas i dalje kontroliše Gazu, napomenuviši da se njegovo mišljenje razlikuje od mišljenja premijera Benjamina Netanijahua, iako su prije početka vojne operacije u pojasu Gaze bili istomišljenici, pošto je Netanijahu, kako je rekao, izmijenio svoje mišljenje.

Osvrćući se na palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Liberman je rekao da on više nemas legitimitet, s obzirom da više od 9 godina nije bilo izbora na palestinskim teritorijama.

"Bez izbora u Palestinskoj upravi ne možemo preduzeti nikakve dugoročne mjere s Palestincima," rekao je Liberman, ocijenivši da je Abas zainteresovan za rasturanje nove palestinske vlade jedinstva, imajući u vidu da je izraelska bezbjednosna služba otkrila da operativci Hamasa na Zapadnoj obali spremaju udar protiv njega.

Šef izraelske diplomatije je istakao da je za izbore u PU, čak iako bi se moglo desiti da Hamas pobijedi jer, kako je rekao, “ bar ćemo onda znati gdje smo”.

Takođe je rekao da nije sretan sa trenutnom vladajućom koalicijom u Izraelu ali da izbori u ovom trenutku nisu opcija u toj zemlji zbog stanja u regionu i prijetnji s kojima je suočena jevrejska država, uključujući nastavak naoružavanja Gaze.

"Neće biti nikakve demilitarizacije Gaze. Bliski istok prolazi korz teške promjene i nije jasno kuda to vodi. Moramo imati političku stabilnost, sviđala mi se ili ne sviđala koalicija," rekao je Liberman, aludirajući na zahtjev Izraela da se Gaza razoruža, za koji je rekao da su vrlo male šanse da se ispuni.

Liberman je takođe govorio o rastućoj prijetnji od Islamske države koja je javno pogubila i jednog novinara koji ima izraelsko državljanstvo.

"Mi živimo i potpuno novoj realnosti, a nastavljamo da se ponašamo koristeći prevaziđene metode kao da se nista nije desilo od sporazuma Oslo," rekao je on, misleći na privremeni mirovni sporazum između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije 1993. godine.

"Naš sukob nije samo sa Palestincima. Dio razloga za neuspjeh je što dijagnoza nije tačna. Naš sukob je trodimenzionalan i jeste s arapskim svijetom, Palestincima i izraelskim Arapima. Potreban nam je sporazum koji uključuje ta tri elementa zajedno," zaključio je Liberman.

Bonus video: