Argentina: Senat usvojio zakon o nadležnosti nad dugom

Predloženi zakon predstavlja pokušaj argentinske predsjednice da vladin dug stavi van dometa američkih sudova, koji imaju nadležnost nad nekim obveznicama
0 komentar(a)
Buenos ajres, Foto: Shutterstock
Buenos ajres, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.09.2014. 10:40h

Argentinski Senat usvojio je rano jutros predlog zakona koji ima za cilj zaobilaženje presuda američkog suda o obavezi Buenos Ajresa da u cjelosti izmiri obaveze prema vlasnicima argentinskih obveznica.

Predlogom zakona, koji je Senat usvojio sa 39 glasova za i 27 proitiv, dok je dvoje senatora bilo uzdržano, predviđa se i premještanje lokacije za plaćanje dospjelih obaveza iz Njujorka u Buenos Ajres, javlja Rojters i dodaje da o tom zakonskom aktu treba sada da se izjasni i Predstavnički dom (donji dom argentinskog Kongresa).

Argentinska predsjednica, Kristina Fernandes de Kirhner, želi da obnovi proces servisiranja državnih obveznica za koje je postignut reprogram poslije bankrota Argentine 2002, budući da je njena vlada u julu propustila rok za plaćanje tog restrukturisanog duga, zbog čega je ova južnoamerička država po drugi put za posljednjih 12 godina doživjela bankrot.

Predloženi zakon, po kome spoljni dug može biti plaćen preko posrednika van SAD, ustvari je, prema ocjenama Rojtersa, pokušaj argentinske predsjednice da vladin dug stavi van dometa američkih sudova koji imaju nadležnost nad nekim obveznicama.

Ovim zakonom bi, takođe, bio zamijenjen posrednik u plaćanju obaveza, odnosno to više ne bi bila američka banka Benk ov Njujork Melon već argentinska državna banka Banko Nasion. Argentina takođe namjerava da svoje obveznice, izdate pod stranom nadležnošću, zamijeni onima koji su emitovane po argentinskom zakonu.

Kako podsjeća Rojters, sud na Menhetnu je zabranio Argentini da plati kamate po osnovu restrukturisanog duga, dok ne riješi spor sa grupom hedž fondova koji su odbili da učestvuju u restrukturisanju 2005. i 2010. godine.

Bonus video: