Obama i Kameron: Zajednička podrška Ukrajini i borba protiv Islamske države

"Mi treba da podržimo pravo Ukrajine da odredi svoju demokratsku budućnost", navela su dvojica lidera
5 komentar(a)
Obama i Kameron, Foto: Beta
Obama i Kameron, Foto: Beta
Ažurirano: 04.09.2014. 06:43h

Predsjednik SAD Barak Obama i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron obećali su da će zajednički podržati Ukrajinu protiv Rusije, navedeno je u danas objavljenom zajedničkom saopštenju dvojice lidera.

"Rusija je prekršila pravila svojom nezakonitom aneksijom Krima, a njene trupe na ukrajinskoj teritoriji prijete i ugrožavaju suverenu državu", navedeno je u saopštenju, prenijela je agencija AFP.

Kako su istakli Obama i Kameron, Rusija pokušava da primora suverenu državu da odustane od svojih prava i da joj odredi budući put uz cijevi pušaka.

"Mi treba da podržimo pravo Ukrajine da odredi svoju demokratsku budućnost", navela su dvojica lidera.

U saopštenju, objavljenom uoči početka samita NATO u Velsu, istaknuto je da bi NATO trebalo da izgradi "dugotrajno" prisustvo u istočnoj Evropi uz podršku snaga za brza reagovanja sa kopna, mora i iz vazduha kao i specijalnih snaga "koje mogu da se za kratko vreme rasporede bilo gdje na svijetu".

Obama i Kameron su istakli da neće posustati u njihovoj borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku i Siriji, koji su ubili dvojicu američkih novinara i prijete ubistvom zarobljenog Britanca.

Teroristi se varaju ako misle da će naša borba oslabiti zbog njihovih prijetnji, naveli su u zajedničkom saopštenju Obama i Kameron, zaključivši da se "zemlje kao što su SAD i Velika Britanija ne plaše varvarskih ubica".

Bonus video: