Pravda spora ali dostižna: Dva brata nevini robijali 30 godina

Obojica su bila tinejdžeri kad su uhapšeni 1983. godine, a osuđeni su godinu dana kasnije
3 komentar(a)
Henri Mekolam. Leon Braun, Foto: Reuters
Henri Mekolam. Leon Braun, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2014. 16:03h

Dva brata oslobođena su poslije 30 godina provedenih u američkom zatvoru, pošto je analizom DNK utvrđeno da nijesu odgovorni za silovanje i ubistvo djevojčice 1983.

Sudija je saopštio da su mentalno zaostala polubraća Henri Li Mekolam (50) i Leon Braun (46) nevini i nijesu odgovorni za smrt jedanaestogodišnje djevojčice Sabrine Bjui, tako da je odmah naloženo njihovo oslobađanje.

Mekolam je već izašao iz zatvora, a po izlasku je zagrlio majku i zahvalio Bogu što je slobodan. Očekuje se da će i njegov polubrat izaći tokom dana iz zatvora.

Kako je prenijela agencija AP, Mekolam se samo kratko obratio novinarima i potom sjeo u očev automobil na mjesto suvozača.

Kada je sjeo, jedan od novinara mu je pokazao kako da veže pojas, jer pojas takvog dizajna nije dosad vidio.

Obojica su bila tinejdžeri kad su uhapšeni 1983. godine, a osuđeni su godinu dana kasnije.

Poslije lažnih priznanja, Mekolam je osuđen na smrtnu kaznu, a Braun na doživotnu robiju.

"Ovaj slučaj na najdrastičniji način pokazuje koliko je važno utvrđivanje istine. Danas je istina prevagnula, ali je okasnila 30 godina za Sabrinu Bjui i njenu porodicu, kao i za Leona i Henrija i njihove porodice. Tuga, bol i gubitak će uvijek biti s njima", izjavila je advokatica Leona Brauna, En Kirbi.

Zakoni Sjeverne Karoline nalažu da se iskazi tokom saslušanja u vezi sa ubistvima snimaju, ali u vrijeme kada su oni osuđeni taj zakon nije bio na snazi, navela je agencija AFP.

DNK analiza pokazala da nijesu krivi

Nedavno analizirani DNK sa mjesta zločina pokazao je da je drugi muškarac, koji je već u zatvoru zbog ubistva druge djevojčice, odgovoran za ubistvo Sabrine, naveo je Bi-Bi-Si (BBC).

Tijelo 11-godišnje Sabrine pronađeno je 1983. godine u blizini mjesta Red Springs u Sjevernoj Karolini. Djevojčica je silovana, pa ubijena.

Mekolam, koji je u to vrijeme imao 19 godina, priznao je ubistvo poslije pet sati ispitivanja, obavljenog bez prisustva advokata i roditelja, dok je njegov mlađi brat takođe, potpisao priznanje koje je napisala policija.

Obojica su tokom suđenja povukla priznanje, ističući da su ga dali pod prinudom. Uprkos tome što je slučaj bio "tanak", proglašeni su krivima i osuđeni na smrtnu kaznu.

Braunova kazna je kasnije smanjena na doživotnu robiju.

BBC navodi da je DNK pokazao da je za zločin odgovoran Rosko Artis (74), koji je živio u blizini mjesta gdje je pronađeno tijelo djevojčice.

Artis je, u međuvremenu, osuđen za silovanje i ubistvo druge djevojčice, počinjeno manje od mjesec dana prije nego što je Sabrina ubijena.

Bonus video: