Svijet užasnut pogubljenjem američkog novinara

Oland je užasnut tim varvarskim činom i rekao je da on otkriva podlu prirodu Islamske države
11 komentar(a)
Stiven Sotlof, Foto: Reuters
Stiven Sotlof, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2014. 11:53h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je danas da je svijet "zgrožen" pogubljenjem još jednog američkog novinara, Stivena Sotlofa, koje su izveli džihadisti Islamske države i snimak objavili na internetu.

“Svi smo zgroženi izvještajima iz Iraka o brutalnim ubistvima civila koje sprovodi Islamska država, uključujući jučerašnji izvještaj o brutalnom odsjecanju glave još jednom novinaru”, rekao je Ban, prenijela je agencija AFP.

“Oštro osuđujem takve gnusne zločine i odbijam da prihvatim da cijeloj zajednici mogu da prijete takvi zločini zbog toga ko su ili u šta vjeruju,” rekao je generalni sekretar UN.

Situacija u Iraku je "užasna", istakao je Ban, koji je pozvao vjerske lidere "da se podignu za toleranciju, međusobno uvažavanje i nenasilje".

U avgustu su džihadisti objavili snimak odsjecanja glave američkom novinaru Džejmsu Foliju.

U najnovijem snimku, Sotlof (31) je u kameru mirnim glasom rekao da je žrtva odluke američkog predsjednika Baraka Obame da pojača vazdušne udare protiv džihadista u Iraku.

Potom maskirani ekstremista sa britanskim akcentom, vrlo moguće da je riječ o istom muškarcu koji je ubio Folija, nožem odsjeca glavu Sotlofu.

Sotlof, iskusni novinar dobro upućen u istoriju i kulturu Bliskog istoka, uhvaćen je prije godinu dana kada je prešao granicu iz Turske u Siriju.

U saopštenju Sotlofove porodice navedeno je da porodica tuguje i da neće biti "nikakvih komentara u javnosti tokom ovog teškog perioda".

Bijela kuća saopštila je da ne može odmah da potvrdi autentičnost snimka Sotlofovog pogubljenja. Međutim, nekoliko američkih vladinih izvora je reklo da je riječ o autentičnom snimku, navela je francuska agencija.

SAD i Velika Britanija saopštili da je video snimak na kome je prikazano njegovo pogubljenje, u znak odmazde za vazdušne napade SAD na Irak, autentičan.

Francuski predsjednik Fransoa Oland i britanski premijer Dejvid Kameron osudili su ekstremiste Islamska država nakon što je objavila video pogubljenja novinara.

Oland je užasnut tim varvarskim činom i rekao je da on otkriva podlu prirodu Islamske države.

Prema Olandovim riječima, pokret džihadista zna samo za teror.

I Kameron je rekao da se radi o gnusnom i varvarskom ubistvu.

Za Islamsku državu, Kameron je rekao da ta grupa nema nikakvu religiju i da prijeti Sirijcima, Iračanima, Amerikancima i Britancima i da ne pravi razliku između muslimana, hrišćana niti bilo kakve druge religije.

Kameron je rekao da će u srijedu održati hitan sastanak povodom najnovijih dešavanja i da će britanska vlada učiniti sve da svoje građane zaštiti od džihadista, s obzirom da je Islamska država zaprijetila i da će ubiti i jednog britanskog državljanina kojeg je otela.

Ubijeni novinar imao i pasoš Izraela

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela objavilo je da je Sotlof imao i izraelsko državljanstvo.

Isti izvori navode da je on radio, između ostalog, za izraelski magazin The Jerusalem Report i Media line i da se posljednji put javljao za taj izraelski list iz Sirije prije oko godinu dana neposredno prije otmice. On je kratko vrijeme živio u Izraelu i igrao za ragbi klub u Ranani.

Bonus video: