Hong Kong: Suzavcem na demonstrante

Aktivisti pokreta "Okupirati centar" zaprijetili su da će zauzeti centar Hong Konga ukoliko im Peking ne dozvoli potpunu demokratiju
0 komentar(a)
Protesti u Hong Kongu, Foto: Beta-AP
Protesti u Hong Kongu, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.09.2014. 07:15h

U Hong Kongu policija je suzavcem rastjerala prodemokratske aktiviste koji su protestovali zbog odluke Pekinga da ne dozvoli slobodan izbor gradonačelnika 2017.

Demonstranti su upali na mjesto gdje se zamejnik generalnog sekretara Stalnog komiteta kineskog Narodnog Kongresa Li Fej obraćao stanovnicima Hong Konga, dan pošto je zvanični Peking odbacio zahtjeve pro-demokratskih aktivista za pravo na slobodan izbor sljedećeg gradonačelnika na izborima 2017. godine, prenijela je agencija Rojters.

AFP dodaje da je Hong Kong utonuo u jedan od najvećih političkih kriza od vraćanja u posjed Kine, uz obećanje pro-demokratskih aktivista da će zauzeti ulice finansijskog centra višemilionskog grada zbog odbijanje Pekinga da pruži građanima univerzalno pravo glasa.

Peking je saopštio da će isključiti slobodne demokratske izbore za gradonačelnika 2017. godine, iako pri preuzimanju Hong Konga od Velike Britanije 1997, Peking je obećao široku autonomiju i slobode koje je ne uživaju Kinezi u ostalim djelovioma Kine - politika pod nazivom "jedna zemlja, dva sistema". Aktivisti pokreta "Okupirati centar" zaprijetili su da će zauzeti centar Hong Konga ukoliko im Peking ne dozvoli potpunu demokratiju i najavili proteste u narednim nedjeljama. Komitet kineskog Narodnog kongresa najavio je da će sljedeći gradonačelnik Hong Konga biti izabran direktnim glasanjem, ali da kandidati na izborima moraju da imaju podršku više od polovine članova predstavnika koje je imenovao Stalni Komitet Nacionalnog kongresa (odnosno pekinških lojalista).

Bonus video: