Jedan poginuo

Nikaragva: Zarobljeno 25 rudara u klizištu

pasioci su čuli glasove i pretpostavljaju da su svi rudari zarobljeni u oknu živi, rekla je ona i dodala da akcija spasavanja neće biti laka jer je zona dosta opasna
0 komentar(a)
Rudari, Foto: Shutterstock
Rudari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2014. 19:35h

Spasilački timovi u Nikaragvi pokušavaju da oslobode 25 rudara zarobljenih pod zemljom u klizištu na sjeveroistoku zemlje, u kome je jedna osoba poginula.

Nesreća se dogodila juče ujutro u rudniku zlata i srebra u selu El Komal, blizu grada Bonanca, ali se o njoj saznalo juče tek tokom popodneva zbog udaljenosti mjesta. Rudnikom upravlja kompanija Hemko (Hemco).

Spasioci su radili cijelu noć kako bi da ih spasli i neće stati dok ne stignu do mjesta gdje se nalaze rudari, rekla je lokalna predstavnica vladajuće stranke Sandinista.

Ona je rekla da spasioci pokušavaju da uspostave kontakt kroz staro okno i tragaju za starim tunelima da dođu do rudara.

Spasioci su čuli glasove i pretpostavljaju da su svi rudari zarobljeni u oknu živi, rekla je ona i dodala da akcija spasavanja neće biti laka jer je zona dosta opasna i ima puno rizika.

Klizišta su nastala posle jakih kiša u toj oblasti i zatvorila ulaz u taj rudnik.

Bonanca se nalazi u takozvanom rudničkom trouglu Nikaragve, mjestu gde se nalaze najveća nalazišta zlata u zemlji.

Rudarima su prvo pokušali da pomognu članovi porodica rudara, ali je tle bilo suviše nestabilno i onda su javili vlastima da pomognu. Vojska, policija i članovi rudarske kompanije Hemko učestvuju u spasavanju.

Preporučujemo za Vas