Život u pojasu Gaze se polako vraća u normalu

Problemi, međutim, tek predstoje jer je veliki broj stambenih zgrada srušen u bombardovanju
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2014. 16:24h

Primirje u pojasu Gaze vraća u to područje izbjeglo stanovništvo.

Problemi, međutim, tek predstoje jer je veliki broj stambenih zgrada srušen u bombardovanju, piše B92.

Poslije 50 dana ratovanja, stanovništvo Gaze može da odahne, a najveću korist od mirovnog dogovora imaće ribari, koji će imati novih šest milja prostora za ribolov.

“Srećan sam što se rat završio, ali nijesam u potpunosti jer nemam gdje da odem, nemam kuću“, rekao je Salama Al-Atar, glava petočlane porodice.

Njegova porodica je iz Gaze izbjegla 15. jula, po početku bombardovanja, a ratno vrijeme su proveli u skloništu koje je obezbijedila misija Ujedinjenih nacija.

Više od četvrtine stanovništva Gaze je napustilo tu teritoriju, raseljeno je gotovo 540.000 ljudi, a od onih koji su odlučili da ostanu, 2.139 je poginulo.

Foto: Reuters

U napadima izraelske vojske srušeno je ili oštećeno 15.000 kuća, a veliku štetu pretrpjela su i postrojenja za proizvodnju električne energije, kao i vodovodna mreža, što znači da je Gaza gotovo bez osnovih civilizacijskih sredstava za život.

Primirje je postignuto u utorak, razgovori Izraela i Hamasa posredovani egipatskim zvaničnicima su urodili plodom, a izraelska strana je popustila, prihvativši nacrt mirovnog ugovora koji joj je bio predložen i prije nedjelju dana.

Ovdje možete pogledati video-galeriju.

Galerija

Bonus video: