SAD: Djevojčica ubila instruktora pucanja

"Ne možeš dati devetogodišnjoj djevojčici "uzi" i očekivati da ga kontroliše"
57 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2014. 14:04h

U instruktora streljaštva u Arizoni slučajno je pucala i ubila ga devetogodišnja djevojčica koju je podučavao da puca iz automatske puške "uzi".

Čarls Vaca (39) ubijen je u ponedjeljak nakon što je djevojčica pucala u njega na otvorenom strelištu u Vajt Hilsu.

Nesreća se dogodila kada je djevojčica, za koju su nadležne vlasti rekle da su je na strelište odveli roditelji, povukla obarač i trzaj je odbacio pušku preko njene glave.

Dijete je više puta pucalo iz "uzija" koji je bio podešen na pojedinačnu paljbu, ali kada je oružje prebačeno na automatski mod, trzaj je bio prejak za djevojčicu, puška joj je otišla preko glave i meci su pogodili instruktora koji je stajao pored nje.

Vaca je umro ubrzo nakon što je zbrinut u Univerzitetskom medicinskom centru u Las Vegasu, saopšteno je iz kancelarije šerifa Mohave okruga.

Ronald Skot, ekspert za bezbjedno rukovanje oružjem, izjavio je da u većini streljana postoji starosna granica i stroga pravila bezbjednosti kada se djeca uče da pucaju. On kaže da instruktori obično drže svoje ruke na puškama kada djeca pucaju iz veoma moćnog oružja.

"Ne možeš dati devetogodišnjoj djevojčici "uzi" i očekivati da ga kontroliše", kaže on.

Ime djevojčice nije saopšteno, i ne zna se da li strelište Last Stop ima pravilo koje se odnosi na starosnu granicu ni da li je djevojčica pohađala kurs bezbjednosti.

Zvaničnik kancelarije šerifa Mohave okruga objavio je video snimak, koji su snimili djetetovi roditelji, a na kojem se vide trenuci koji će odvesti instruktora Vacu u smrt.

Galerija

Bonus video: