Potvrdio i Izrael

Palestina: Postignuto trajno primirje u Gazi

Palestinski predsednik Mahmud Abas objaviće danas popodne na sastanku palestinskog rukovodstva detalje tog sporazuma koji predviđa "trajni prekid vatre"
53 pregleda 9 komentar(a)
Gaza slavlje prekid vatre, Foto: Reuters
Gaza slavlje prekid vatre, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2014. 16:31h

Postignut je sporazum o trajnom prekidu vatre između palestinskog Hamasa i Izraela u pojasu Gaze, rekao je danas, poslije 50 dana rata, jedan visoki palestinski zvaničnik.

Sporazum stupa na snagu danas u 16:00 GMT (19 po lokalnom vremenu), rekao je palestinski zvaničnik za AFP.

Izrael je prihvatio predlog Egipta za prekid vatre u Gazi, saopštio je visoki zvaničnik Izraela.

"Izrael je prihvatio predlog za kompletan i neograničen prekid vatre. Izrael uvijek podržava bezuslovni prekid vatre", rekao je izvor Rojtersa insistirajući na anonimnosti.

Izrael se saglasio da se odobri humanitarnu pomoć za obnovu Gaze, saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Palestinski predsednik Mahmud Abas objaviće danas popodne na sastanku palestinskog rukovodstva detalje tog sporazuma koji predviđa "trajni prekid vatre", "ukidanje blokade pojasa Gaze" koju je Izrael uveo 2006. a što je bio glavni zahtjev Palestinaca, rekao je taj visoki zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime.

Egipat gdje su se do prošle nedjelje vodili pregovori, najavio je da će kasnije danas izdati saopštenje.

Agencija AP navodi da su zvaničnici Hamasa i Islamskog džihada, dvije glavne grupe koje se bore u Gazi, rekli danas da su postigli sporazum s Izraelom da okonočaju rat u kome je poginulo preko 2.000 Palestinaca.

Ofanziva Izraela protiv borbenih palestinskih grupa u pojasu Gaze počeo je 8. jula. Poginulo je 2.130 ljudi s palestinske strane i 68 sa izraelske.

Ziad Nahala, visoki zvaničnik Islamskog Džihada rekao je da se sporazumom predviđa prekid vatre bez ograničenog roka i pristanak Izraela da ublaži blokadu Gaze da bi omogućio dopremanje namirnica i građevinskog materijala.

Razgovori o kompleksnijim pitanjima trebalo bi da počnu idućeg mjeseca.

Pregovori o primirju vođeni u Kairu pod egipatskim pokroviteljstvom nisu donijeli sporazum, i neprijateljstva obustavljena tokom devetodnevnog prekida vatre, nastavljena su u punom jeku prije nedjelju dana.

Musa Abu Marzuk, drugi čovjek Hamasa u izgnanstvu koji je učestvovao u tim pregovorima napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da sporazum predstavlja "pobjedu otpora" u pojasu Gaze.

Portparol Hamasa u Gazi rekao je da taj islamistički pokret čeka zvanično obaviještenje iz Kaira.