Naučnik koji je otkrio ebolu: Nikad nismo imali epidemiju ovih razmjera

SZO je polovinom avgusta odobrila da se zemljama pogođenim ebolom, prvenstveno Liberiji uputi eksperimentalni serum za liječenje ebole
52 pregleda 1 komentar(a)
Ebola, Foto: Reuters
Ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2014. 10:56h

Belgijski naučnik koji je zajedno s kolegama otkrio virus ebole 1976. godine, Peter Piot, kritikovao je danas "izuzetnu sporost" Svjetske zdravstvene organizacije da reaguje na epidemiju ebole koja vlada od marta u zapadnoj Africi.

"Nikada nismo imali epidemiju takvih razmjera. SZO se 'probudila' tek u julu a od marta dobijamo pozive u pomoć iz pogođenih zemalja za epidemiju koja je izbila još u decembru 2013", rekao je Piot za francuski list Liberasjon i dodao da je SZO prekasno preuzeo "vođstvo" u suzbijanju epidemije.

SZO je polovinom avgusta odobrila da se zemljama pogođenim ebolom, prvenstveno Liberiji uputi eksperimentalni serum za liječenje ebole pošto za sada ne postoji ni lijek ni vakcina protiv tog smrtonosnog virusa.

"Najmanje što možemo da učinimo jeste da im obezbjedimo taj ekperimentalni lek", rekao je Piot i dodao da se epidemija pojavila u zemljama u kojima poslije višegodišnjih građanskih ratova ne funkcionišu zdrastveni sistemi.

Prema posljednjem bilansu SZO objavljenom u subotu, 1.427 osoba je umrlo od 2,615 inficiranih slučajeva. Ebola je pogodila Gvineju. Liberiju, Sijera Leone, Nigeriju i od skora i Kongo.

Bonus video: