Australija protiv radikalizacije i ekstremizma u društvu

Prema Abotovim riječima, stotinak Australijanaca pomaže iz svoje zemlje - finansijski ili na drugi način - Islamsku državu i druge terorističke organizacije
0 komentar(a)
Islamska država Iraka i Levanta, Foto: Beta-AP
Islamska država Iraka i Levanta, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.08.2014. 09:46h

Australijska vlada saopštila je danas da će uložiti 60 miliona dolara u mjere protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije, pošto organizacija Islamska država nastavlja da regrutuje strance za borbu u Iraku i Siriji.

Među mjerama je jačanje programa društvenog angažmana s ciljem da se preduprijedi miješanje mladih Australijanaca s ekstremističkim grupama.

Takođe će biti osnovani istražni timovi, sastavljeni od članova više agencija, s ciljem da se razbiju mreže onih koji odlaze kao borci na inostrana ratišta i njihovih pomagača.

Australijska vlada daje visoki prioritet borbi protiv domaće terorističke prijetnje, koja potiče od lokalnih ekstremista koji odlaze da se bore u Siriju i Irak.

Australija i SAD će u septembru, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ukazati na potrebu međunarodne saradnje u borbi protiv ove zajedničke opasnosti, kažu australijski zvaničnici.

Premijer Toni Abot je izjavio da se najmanje 60 Australijanaca bori u redovima Islamske države Irak i Levant, teroristićke organizacije koja je okupirala dobar dio Sirije i Iraka.

Prema Abotovim riječima, stotinak Australijanaca pomaže iz svoje zemlje - finansijski ili na drugi način - Islamsku državu i druge terorističke organizacije.

Predstavnici islamske zajednice u Australiji žale se da su muslimani u ovoj zemlji meta drakonskih antiterorističkih mjera, među kojima je i zahtjev svim Australijancima koji putuju u zemlje-žarišta teorizma da dokažu da imaju legitimne razloge da odlaze tamo.

Abot je odbacio optužbe da su meta takvih mjera muslimana.

"Htio bih da budem apsolutno kristalno jasan da je neprijatelj ovdje - terorizam, a ne neka određena vjera ili određena zajednica", rekao je premijer u australijskom parlamentu.

Ispitivanje javnog mnenja, objavljeno danas u listu Ostrlijan, pokazuje da 77 odsto ispitanih podržava propis koji bi zahtijevao od putnika da dokažu da nemaju kontakta s terorističkim grupama dok su u inostranstvu; 18 odsto bilo je protiv a pet odsto nije imalo stav. U anketi je preko telefona ispitano 1.207 ljudi.

Bonus video: