UVOD U NAPADE?

SAD počele osmatračke letove u Siriji

Dvojica zvaničnika rekla su juče da je Obama odobrio letove, dok je jedan rekao da su oni počeli rano jutros
2 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2014. 07:12h

Sjedinjene Američke Države počele su danas osmatračke letove nad Sirijom pošsto je to odobrio američki predsjednik Barak Obama, rekli su zvaničnici.

Osmatrački letovi nad Sirijom mogli bi da utru put vazdušnim napadima na ekstremiste Islamske države, ocjenjuje agencija Asošiejtid pres.

Bijela kuća je juče saopštila da Obama nije odobrio vojne akcije u Siriji. Za to su prvo neophodni dodatni obavještajni podaci o ekstremistima i zvaničnici Pentagona predstavljaju predsjedniku moguće opcije, medju kojima su i vazdušni udari.

Jedan zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su Obaminoj administraciji potrebni pouzdani obavještajni podaci iz Sirije u čemu mogu pomoći osmatrački letovi.

Dvojica zvaničnika rekla su juče da je Obama odobrio letove, dok je jedan rekao da su oni počeli rano jutros.

SAD su pokrenule vazdušne napade protiv Islamske države u Iraku ranije ovog mjeseca, za šta je Obama kao obrazloženje naveo ugrožavanje američkog osoblja i humanitarnu krizu na sjeveru te zemlje.

Obama se već dugo opire vojnoj akciji u Siriji kako se SAD ne bi upetljale u građanski rat, ali je izgleda došlo do promjene stava pošto je Islamska država prošle nedjelje objavila da je ubila američkog novinara Džejmsa Folija, navodi AP.

Islamska država je zaprijetila da će ubiti i druge Amerikance koje ekstremisti drže u Siriji.

Portparol Bijele kuće rekao je juče da je Obama iskazao spremnost da naredi vojne akcije kada je nužno da se zaštite američki građani. "To je istinito bez obzira na međunarodne granice", dodao je on.