Gaza: Više od 2.100 žrtava do sada, ranjenih preko 10.000

Broj ranjenih dostigao je 10.850, uključujući 3.300 djece i više od 2.000 žena i oko 400 starijih
0 komentar(a)
Gaza, Foto: Beta/AP
Gaza, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.08.2014. 07:04h

U udaru na pojas Gaze prošle noći poginula su dva Palestinca, čime je broj poginulih u sukobu koji traje sedam nedjelja dostigao 2 .122, kaže palestinska strana.

Portparol izraaelske armije saopštila je da su borbeni avioni izveli 16 udara. Od ponoći u nedjelju nije bilo raketnih napada iz pojasa Gaze ali su se oko 8.30 rakete za vazdušnu uzbunu oglasile u centralnom Izraelu, javili su izraelski mediji.Kasnije je navedeno da je to bila lažna uzbuna

Dvije džamije, jedna na sjeveru pojasa u Beit Hanunu i jedna u gradu Gazi su uništene u udarima, rekli su očevici, prenosi AFP. Izraelska ofanziva počela je 8. jula vazdušnim udarima u cilju da se zaustave raketni napadi iz Gaze i devet dana kasnije proširila na kopno da se unište tuneli prokopani ispod granice za napade na Izrael.

"Operacija 'Zaštitna ivica' će se nastaviti dok ciljevi ne budu postignuti, to može da potraje," ponovio je u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Zvaničnici u Gazi saopstili su sinoć da je od početka sukoba u pojasu Gaze 89 čitavih porodica ubijeno u izraelskim bombardovanjima. U nedjelju je na sjeveru pojasa ubijena porodica Džude - jedna žena i četvoro njene djece. Očevici kažu da je kuća napadnuta bez upozorenja, prenijeli su izraelski mediji.

U nedjelju je u pojasu Gaze ubijeno 16 Palestinaca i još 52 je ranjeno. Među poginulima je 577 dece, 260 žena i 101 starija osoba. Broj ranjenih dostigao je 10.850, uključujući 3.300 djece i više od 2.000 žena i oko 400 starijih.

U posljednjih nekoliko dana na palestinskim veb - sajtovima se objavljuju fotografije oštećenih stambenih i poslovnih zgrada i ističe da je Izrael izmijenio politiku i teži da nanese što je moguće više štete infrastrukturi i komercijalnim centrima.

U subotu je trebalo da počne školska godina u Gazi ali je otvaranje škola za oko 500.000 učenika odloženo do daljnjeg.

Agencija UN za palestinske izbeglice UNWRA najavila je međutim da će pomoći da se organizuje psihosocijalna pomoć i da korišćenjem nove tehnologije i obrazovnih programa preko televizije, gdje je moguće i materijla za samostalno učenje počne školska godina, bez otvaranja škola onako kako je uobičajeno u doba mira.

Bonus video: