Kina korak bliže supersoničnoj podmornici

Naučnici sada mogu da kreiraju komplikovani zračni “balon” neophodan za brzo kretanje pod vodom
3 komentar(a)
podmornica, Foto: Shutterstock
podmornica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2014. 11:31h

Kina je načinila korak bliže izradi supersonične podmornice koja bi od Šangaja do San Franciska mogla da stigne za manje od dva sata, prenosi portal Saut Čajna Morning Post (South China Morning Post).

Nova tehnologija koju je razvio tim naučnika iz Laboratorije za kompleksni protok i transfer toplote sa Instituta za tehnologiju u Harbinu učinio je lakšim za podmornice i torpeda da se kreću pod vodom ekstremno velikim brzinama, navodi taj portal.

Li Fengčen, profesor mehanike i inžinjerstva fluida, rekao je da je inovativni pristup tog tima doveo do toga da oni sada mogu da kreiraju komplikovani zračni “balon” neophodan za brzo kretanje pod vodom.

“Vrlo smo uzbuđeni zbog potencijala koji to sa sobom donosi”, naveo je on dodajući da ima još mnogo nepoznanica koje bi trebalo riješiti.

Voda izaziva više trenja i otpora pri kretanju nego zrak, što znači da se obične podmornice ne mogu kretati brzo poput aviona, navodi portal.

Podsjeća se da je tokom Hladnog rata sovjetska vojska razvila tehnologiju nazvanu superkavitacija, koja je uključivala “pakovanje” podmornice unutar zračnog balona kako bi bili izbjegnuti problemi koje izaziva otpor vode.

Sovjetski superkavitacioni torpedo nazvan Šakval mogao je da dostigne brzinu od 370 km/h ili više, što je bilo mnogo brže od bilo kog običnog torpeda.

Teorijski, superkavitaciono plovilo moglo bi da pod vodom dostigne brzinu zvuka, ili oko 5.800 km/h što bi, prema izvještaju kalifornijskog Instituta za tehnologiju iz 2001. godine, moglo da skrati vrijeme putovanja s jedne na drugu obalu Atlantskog okeana na manje od sat vremena, dok bi za putovanje s jedne na drugu obalu Tihog okeana trebalo oko sto minuta.

Ovo je za sada samo u teoriji. Naučnici su skeptični kako sve provesti u praksi.

Pored Rusije, razvojem plovila i oružja zasnovanog na superkavitacionoj tehnologiji bave se i Njemačke, Iran i SAD.

Bonus video: