I Obala Slonovače u strahu od ebole

Posljednjih nedjelja je, inače, znatno porastao broj oboljelih od ebole u liberijskoj oblasti Nimba
66 pregleda 1 komentar(a)
ebola, Liberija, Foto: Reuters
ebola, Liberija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2014. 14:17h

Obala Slonovače zatvorila kopnenu granicu prema susjedima pogođenim ebolom - Gvineji i Liberiji, ne bi li spriječila da virus dospije i na njenu teritoriju.

Jedan broj afričkih zemalja ignoriše preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i uvodi restrikcije putovanja u i iz zemalja u kojima se pojavila ebola, među kojima su, osim Gvineje i Liberije, i Sijera Leone i Nigerija, prenosi Rojters.

Filipini su, inače, danas naložili da se 115 pripadnika njihove vojske vrate kući iz mirovne operacije u Liberiji.

Obala Slonovače, frankofonska zemlja sa najjačom privredom u Zapadnoj Africi, je već ranije zabranila vazdušni saobraćaj prema i iz Sijera Leonea, Liberije i Gvineje.

Posljednjih nedjelja je, inače, znatno porastao broj oboljelih od ebole u liberijskoj oblasti Nimba, koja je uz granicu Obale Slonovače.

Od marta ove godine, kada je identifikovana u Gvineji, ebola je usmrtila 1.427 ljudi, dok se broj oboljelih procjenjuje na 2.615, podaci su SZO, koja napominje da je pravi broj oboljelih možda znatno veći jer porodice ponekad skrivaju oboljele članove, a do nekih oblasti ebolom zahvaćenih zemalja medicinski stručnjaci ne mogu ni da dopru.

SZO je više puta naglasila kako ne preporučuje restrikcije putovajna i trgovine sa zemljama u kojima se pojavila ebola jer to može da poveća nestašice hrane i drugih neophodnih proizvoda.

Bonus video: