Obama gubi uticaj: Sve duža lista zemalja koje ignorišu SAD

Odakle god da se SAD povuče, iza sebe ostavljaju vakuum u koji prodiru islamisti ili autoritarni vladari. Ali takvo samoograničavanje je neophodno i ono će ojačati SAD
17 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2014. 08:44h

Amerikanci su spremni puno toga da oproste svom predsjedniku. Samo ne to da dozvoli da se Amerika ekonomski ili čak politički čini slabom. To se ne poklapa s načinom na koji Amerikanci vide sami sebe: kao izabranu naciju, kao velesilu. Amerikanci od svog predsjednika zahtijevaju "leadership", sposobnost da bude jak vođa.

Oni smatraju da američki građanin koji želi iživiti svoj altruizam treba ići u pastore ili se angažovati u nekom društvu za odvajanje i recikliranje smeća. Ali da mu nikako nije mjesto u Bijeloj kući, gdje upravlja političkom i ekonomskom sudbinom zemlje - a dijelom i cijelog svijeta.

Obamin autoritet doveden u pitanje

A Obama je dozvolio da se Sjedinjene Američke Države čine slabim. Povukao je američke jedinice iz Iraka, nakon čega se ta zemlja strmoglavila u haos. Povukao je vojnike iz Avganistana, iako tamo nije postojala vlada koja bi bila u stanju da se adekvatno suprotstavi talibanima. Obama je tražio od sirijskog predsjednika Bašara al Asada da odstupi s vlasti, ali ovaj je i dalje na vlasti. A sada je procurila i vijest da je propao pokušaj oslobađanja američkog novinara Džejmsa Folija, kog su oteli džihadisti.

On plaća političku cijenu za greške oba svoja prethodnika koji su od Sjedinjenih Država napravile globalnog policajca

Gubitak uticaja

Tako ruski predsjednik Vladimir Putin ignoriše upozorenja i pozive Obame da prestane da podržava ustanke na istoku Ukrajine i zbog toga je destabilizovan cijeli jedan region. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu oglušuje se na molbu američkog predsjednika da izađe u susret Palestincima, zbog čega je mirovni proces na Bliskom istoku ponovo zapeo. Još jedan primjer: Kina, najveći povjerilac SAD-a, modernizuje svoju vojsku i širi svoj uticaj, ne samo na prostoru Pacifika.

Lista država koje se ne osvrću na ono što govori ili traži američki predsjednik još je duža. Odakle god se SAD povlači, iza sebe ostavlja vakuum. A u taj prostor se onda pokušavaju ubaciti islamisti i autoritarni vladari. Svjetski policajac SAD se povlači.

Obamina hrabrost

Ali istini za volju: to se jednom moralo dogoditi. Inače bi Americi prijetila sudbina "prevelike ekspanzije". Mnoge imperijalne sile su, kako je pokazala istorija, zbog toga propale. Obama je pokazao da ima hrabrosti i da se ne povlači pred teškim zadacima. Ali duguročno ne može biti u američkom interesu održava ogromnu vojnu mašineriju, dok u zemlji infrastruktura propada jer nema novca za njeno održavanje. Iz američke perspektive ne može biti logično da se gradi bolnica u Kabulu, dok milioni američkih građana sebi ne mogu priuštiti ni odlazak ljekaru. Američko "samoograničavanje", na kraju će ojačati SAD.

Izvjesno je, međutim, da ispitivanja javnog mnijenja ukazuju na pad popularnosti američkog predsjednika. On plaća političku cijenu za greške oba svoja prethodnika koji su od Sjedinjenih Država napravile globalnog policajca. Moguće je da će Obamina popularnost nastaviti da pada, kao što se svojevremeno dogodilo predsjedniku Džimiju Karteru. On je isto tako htio osloboditi američke taoce i taj pokušaj je propao. Ali, kao što je poznato: prerano otpisani obično žive duže. Obama je još dvije godine na funkciji predsjednika. Njemačka bi mu trebala pomoći u preusmjeravanju američke vanjske i obrambene politike. U vlastitom interesu.

Miodrag Sorić

Bonus video: