Irak: Broj poginulih tokom molitve dostigao 68

Bombaš samoubica prvo je upao u džamiju i aktivirao eksploziv, prije nego što su naoružani napadači ušli i otvorili vatru na vjernike
1 komentar(a)
molitva, Foto: Shutterstock
molitva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.08.2014. 17:02h

Broj žrtava u napadu šiitske milicije na sunitsku džamiju u istočnoj iračkoj pokrajini Dijala porastao je na 68, saopštio je zvaničnik vojske i policije.

Bombaš samoubica prvo je upao u džamiju Musab bin Omair u selu Imam Vais u pokrajini Dijala, oko 120 kilometara udaljenoj od Bagdada, i aktivirao eksploziv, prije nego što su naoružani napadači ušli i otvorili vatru na vjernike.

Zvaničnici su rekli i da su borci iz grupe Islamska država pokušavali da ubijede pripadnike dva istaknuta sunitska plemena - Oal-Vaisi i al-Džabur - da im se priključe, ali da su oni to do sada odbijali.

Gradovi Džalula i al-Sadija nedavno su pali u ruke Islamske države, ali je Imam Vais dosad bio pod kontrolom vlade, prenijele su agencije.

Poslije današnjeg napada na džamiju, irački bezbjednosni zvaničnici uputili su se na lice mjesta, kako bi pojačali bezbjednost u toj oblasti, ali su ih zaustavile bombe koje su militanti postavili, a zatim pobjegli.

U eksplozijama su ubijena četvorica šiitskih pobunjenika, a 13 je ranjeno.

Bonus video: