Hamas saopštio da je pogubio 11 doušnika Izraela

Agencija AP navodi da se Izrael često koristi ucjenom ili obećava izlazne dozvole stanovnicima Gaze kako bi ih privolio na saradnju
2 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2014. 12:26h

Pripadnici palestinskog borbenog pokreta Hamas pogubili su 11 optuženih da su sarađivali sa Izraelom u pojasu Gaze, objavljeno je na vebsajtu Al Rai koji drži Hamas.

Pogubljenja su izvršena dan pošto su tri komandanta oružanog krila Hamasa poginula u izraleskom napadu na jednu zgradu u Rafi, u južnom dijelu pojasa Gaze.

Smatra se da je Izrael znao gdje su da bi mogao da ih likvidira gađanjem iz vazduha.

Na veb sajtu se navodi da je 11 osumnjičenih doušnika pogubljeno strijeljanjem i upozorava da to uskoro slijedi i drugima.

Nagovještavajući vezu pogubljenja navodnih doušnika i izraelskog napada na vođe Hamasa, na vebsajtu se navodi: "trenutne okolnosti primorale su nas da donesemo tu odluku".

Jedan neimenovani bezbjednosni zvaničnik u Gazi gdje je na vlasti Hamas, rekao je da su osumnjičeni doušnici smaknuti u sjedištu policije u Gazi, a da su prethodno sudski osuđeni na smrtnu kaznu.

Al Rai međutim navodi da su ubijeni poslije obavljenje "pravne procedure" što ukazuje da je bilo organizovano neko prijeko suđenje.

Ovo je treći put od početka rata u Gazi prije šest sedmica da je Hamas objavio pogubljenja navodnih saradnika Izraela.

Juče je saopštio da je sedam ljudi uhapšeno, a da je troje smaknuto jer su sarađivali s Izraelom.

Kako navodi agencija AP u određivanju lokacije gdje se nalaze komandanti Hamasa, Izrael se vjerovatno u određenoj mjeri oslonio na doušnike.

Izrael ima mrežu doušnika u Gazi iako se povukao iz te palestinske oblasti 2005, navodi AP i dodaje se Izrael često koristi ucjenom ili obećava izlazne dozvole da ih privoli na saradnju.

Borbe u Gazi Izraela i Hamasa nastavljaju se danas, treći dan od propasti pregovora uz posredovanje Egipta o trajnijem prekidu vatre.

Od 8. jula, kada je počela ofanziva Izraela protiv Hamasa u Gazi, poginulo je 2.086 Palestinaca, civila, i 67 Izraelaca, od kojih su 64 bili vojnici.

Galerija

Bonus video: