Nastavljeni vazdušni napadi u Iraku

Holandija će poslati 1.000 zaštitnih prsluka i isto toliko šljemova iračkim Kurdima kako bi im pomogla u borbi protiv ISIL-a
81 pregleda 3 komentar(a)
F-18, Irak, borbeni avion, Foto: Reuters
F-18, Irak, borbeni avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2014. 18:55h

Američki vojni avioni nastavili su vazdušne udare po uporištima islamskih ekstremista na sjeveru Iraka, blizu Mosulske brane, saopštila je Centralna komanda.

"Vojne snage SAD nastavile su da napadaju teroriste ISIL-a (Islamsku državu Iraka i Levanta) u znak podrške operacijama iračkih snaga bezbjednosti, koristeći bombardere i izviđačke avione u sprovođenju šest vazdušnih napada u blizini Mosulske brane", navodi se u saopštenju, prenijela je agencija AFP.

Vazdušni udari se sprovode kontinuirano u posljednjih 24 sata, potvrdio je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane, pošto je američki predsjednik Barak Obama pozvao na odlučnu međunaodnu akciju protiv "kancera od ekstremnih džihadista u Iraku i Siriji".

Američka vojska je od 8. avgusta izvela 90 vazdušnih napada u Iraku, od kojih su 57 bili znak podrške iračkim vladinim vojnim snagama u blizini Mosulske brane.

Vazdušne udare odobrio je američki predsjednik pošto su islamski ekstremisti zauzeli veliku teritoriju sjeverno i zapadno od Bagdada.

Holandija šalje šljemove Kurdima

Holandija će poslati 1.000 zaštitnih prsluka i isto toliko šljemova iračkim Kurdima kako bi im pomogla u borbi protiv džihadista Islamske države.

"Odlučeno je da u kratkom roku pošaljemo 1.000 borbenih šljemova i 1.000 pancira kurdskim regionalnim vlastima", naveli su ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans i ministar odbrane Dženin Henis-Plašert u pismu upućenom parlamentu.

Holandski ministri su rekli da će zaštitni prsluci i šljemovi biti isporučeni tek kad stignu garancije vlade u Bagdadu da je otvoren put ka Arbilu, prijestonici kurdskog regiona.

Na sastanku prošle nedjelje ministri spoljnih poslova EU dogovrili su se da podrže naoružavanje iračkih Kurda kako bi im pomogli u borbi protiv islamista koji su od juna osvojili velike djelove Iraka.

Njemačka je takođe odlučila da osim humanitarne pomoći sjevernom Iraku, sljedeće nedjelje pošalje prvu isporuku vojnih neubojitih sredstava kao što su vozila, zaštitni prsluci, šljemovi, detektora eksploziva i oprema za noćno osmatranje.

Bonus video: