Oland: Francuska naoružala pobunjenike u Siriji

Isporuka je izvršena "prije nekoliko mjeseci, kada su pobunjenici morali da se suoče i sa vojskom diktatora Bašara al Asada i sa terorističkom grupom Islamska država"
8 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2014. 14:44h

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da je Francuska, prije nekoliko mjeseci, isporučila oružje pobunjenicima u Siriji, koji se bore protiv Asadovog režima.

Isporuka je izvršena "prije nekoliko mjeseci, kada su sirijski pobunjenici morali da se suoče i sa vojskom diktatora Bašara al Asada i sa terorističkom grupom Islamska država", rekao je Oland novinarima, tokom posjete francuskom ostrvu Reunion.

"Ne možemo ostaviti bez oružja jedine Sirijce koji pripremaju demokratiju", dodao je predsjednik Francuske, istakavši da je "ono što se događa u Siriji užasno".

"S jedne strane režim Bašara al Asada koji nastavlja da ruši i masakrira, s druge Islamska država, a u sredini oni koji bi trebalo da postave temelje za budućnost. Zato nećemo prekinuti podršku koju pružamo pobunjenicima, jedinima koji učestvuju u demokratskom procesu", rekao je Oland.

On je dodao i da Francuska to ne radi sama i da ima potpuno razumijevanje Evrope i Amerike, prenio je AFP.

Oland je u juče objavljenom intervjuu za list "Mond", rekao da međunarodna zajednica snosi veliku odgovornost za ono što se dešava u Siriji i na posljedice tih događaja u Iraku.

"Da smo, prije dvije godine, radili na tome da obezbijedimo tranziciju, ne bismo imali Islamsku državu", zaključio je Oland za francuski list.

Bonus video: