Brazil: Donijet zakon o radu u domaćinstvu

"I dalje postoji mišljenje da osoba koja radi u vašoj kući nema ista prava kao vi. Prosječna plata posluge 320 do 700 dolara mjesečno"
1 komentar(a)
kućna pomoćnica, domaćica, Foto: Shutterstock
kućna pomoćnica, domaćica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2014. 09:57h

U Brazilu je donijet zakon o radu u domaćinstvu da bi se zaštitila posluga koja radi prekovremeno, neprijavljeno, a neki i bez plate.

Procjenjuje se da u Brazilu ima šest miliona dadilja, kućnih pomoćnica, onih koji pomažu starima i održavaju bašte. Oni do sada nisu imali nikakva prava.

Novim zakonom su predviđene novčane kazne od po nekoliko stotina dolara za poslodavca koji ne prijavi poslugu. Taj status po zakonu ima osoba koja radi najmanje tri puta nedjeljno u nekoj kući.

"Iako je još teško utvrditi efekte novog zakona jer je to neformalan rad koji se ne prijavljuje vlastima, procjenjuje se da je oko 300.000 takvih radnika sad ostalo bez posla jer poslodavci neće da ih prijave", rekao je Mario Avelino, direktor Instituta "Domestika" u Riju de Žaneiru, koji štiti tu vrstu radnika u Brazilu.

Avelino je pozdravio zakon čime se "osporava ropstvo" koje i dalje postoji u Brazilu.

"I dalje postoji mišljenje da osoba koja radi u vašoj kući nema ista prava kao vi", rekao je Avelino i dodao da prosječna plata posluge 320 do 700 dolara mjesečno.

Po njegovim riječima, oko 35.000 radnika i dalje živi u "poluropstvu".

Nekoliko desetina miliona Brazilaca izašlo je iz siromaštva posljednjih deset godna zahvaljujući pomoći države i ekonomskom rastu.

Bonus video: