opasna avantura

Poslije brodoloma plivali 5km do ostrva gdje ih je čekao - aktivan vulkan

Kada se nesreća desila, drugog dana putovanja, oni su imali samo mali čamac za spasavanje
31 pregleda 1 komentar(a)
17.02.2019. 18:31h

Grupa stranih turista, među kojima su bile i dvije Britanke, otišla je u Indoneziju kako bi posjetila očaravajuća ostrva na istoku ove države. Međutim, njihov odmor iz snova pretvorio se u strašan haos kada im je brod potonuo u oluji, nakon čega su morali da plivaju satima po uzburkanim vodama da bi na kraju pili sopstveni urin da bi preživjeli.

Kako piše britanski Indipendent, indonežanske vlasti su juče uveče još dvoje putnika vodile među nestalim, dok je teško vrijeme otežavalo istragu. Ostalih 18 turista, zajedno sa četvoro domaćih članova posade i lokalnim vodičem spaseni su u nedjelju i ponedjeljak, nakon što im se drveni brodić raspao na djeliće u subotu u vodama Indijskog okeana.

Foto: Beta/AP

Grupa je bila na trodnevnom putovanju iz Lomboka, popularnog ostrva u blizini Balija, do ostrva Komodo, čuvenog po ogromnim gušterima. Kada se nesreća desila, drugog dana putovanja, oni su imali samo mali čamac za spasavanje, pa je desetoro turista, uključujući i dvije Britanke, riješilo da pliva ka nepoznatom ostrvu koje su vidjeli na horizontu, na pet kilometara udaljenosti.

Međutim, kada su stigli do malog ostrva Sangeang nekih šest ili sedam sati kasnije, shvatili su da ono ne samo da je pusto, već da se na njemu nalazi aktivni vulkan koji je u procesu erupcije.

Francuz Betran Omasel, jedan od brodolomnika, kazao je za AFP da su oni, pošto su dehidrirali i imali opekline od sunca, bili prinuđeni da piju sopstveni urin i jedu lišće. Od te grupe petoro turista su iste noći spasili ribari, a drugih petoro je pokupio brod koji je tu prošao u nedjelju i odvezao ih do obližnjeg ostrva Sumbava.

Foto: Beta/AP

Ostalih 13 ljudi koji su ostali u čamcu za spasavanje i plutali na vodi 40 sati, spasili su juče lokalni ribari. Pošto je u čamcu bilo mjesta samo za polovinu, oni su se na smjene penjali u njega ili plivali pored u pojasevima za spasavanje.

Jan van Omen, holandski turista koji je bio u toj drugoj grupi kaže da su imali sistem, ali da u početku i pored toga nije bilo lako.

Foto: Beta/AP

"Kasnije se sistem ustalio i mi smo se mijenjali i mijenjali", kaže Van Omen, koji je s ostalima takođe odvezen na Sumbavu gdje su primili ljekarsku pomoć.

Sutopo Purvo Nugroho, portparol indonežanskih spasilačkih snaga, kaže da vremenske neprilike otežavaju potragu za dvoje turista koji još nisu pronađeni.

"Koristimo glisere i helikopter... ali smo suočeni sa teškim vremenom i visokim talasima", rekao je on Rojtersu.

Galerija