Novi vazdušni udari Izraela na Gazu

Napad je uslijedio samo nekoliko sati prije isteka privremenog prekida vatre
0 komentar(a)
Izrael. Gaza, Foto: Reuters
Izrael. Gaza, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.08.2014. 15:25h

Izraelska vojska je saopštila da su izvedeni vazdušni udari na pojas Gaze u odgovoru na raketu ispaljenu iz pojasa Gaze na teritoriju Izraela.

Napad je uslijedio samo nekoliko sati prije isteka privremenog prekida vatre.

Pogođene su "terostičke mete", nakon što su tri rakete ispaljene ka izraelskim gradovima Beer Ševi i Netivotu, rekli su zvaničnici, na koje se pozvaju izraelski mediji.

Dogodilo se to dok je bio na snazi petodnevni prekid vatre, produžen sinoć za još 24 sata.

Zvaničnici izraelske vlade saopštili su popodne da su indirektni pregovori u Kairu sa palestinskom delegacijom o primirju propali i da je nakon raketne vatre iz pojasa Gaze premijer Benjamin Netanijahu naredio izraelskoj delegaciji da se vrati u Izrael.

U odgovoru na raketnu vatru, izraelski ratni avioni napali su poljoprivredna područja na sjeveru pojasa Gaze.

Hamas, koji de fakto kontroliše to podruucje, je udare označio " izraelskim kršenjem primirja".

"Ponovo su teroristi prekršili primirje i obnovljena je vatra na izraelske civile iz pojasa Gaze kojim vlada Hamas", izjavio je izraelski vojni portparol Peter Lerner, najavivši: "Na taj nastavak agresije odgovoriće kako valja IDF (izraelska odbrambena armija), nastavićemo da udaramo terorističku infrastrukturu, gonimo teroriste i eliminišemo terorističke sposobnosti u pojasu Gaze kako bi obnovili bezbjednost države Izrael.

Portparol Hamsa u Gazi Samu Abu Zuhri rekao je da je Izrael dokazao da nema volje da se postigne dogovor o primirju, dodavši da su "palestinske frakcije spremne na svaki scenario".

Ni jedna palestinska organizacija nije za sada preuzela odgovornost za raketiranje. Portparol izraelske vlade Mark Regvc označio je to "ozbiljnim i direktnim kršenjem prekida vatre".

Sukob u pojasu Gaze započeo je 8. jula izraelskim vazdušnim udarima. Devet dana kasnije je izraelska vojna operacija prerasla u kopnenu ofanzivu. U tom sukobu poginulo je više od 2.000 Palestinaca, većinom civila i 64 izraelska vojnika i troje civila u Izraelu.

Bonus video: