Policijski čas

U Fergusonu se situacija ne smiruje, naložena druga obdukcija tijela ubijenog dječaka

Danas su u Fergusonu nastavljeni neredi, uprkos uspostavljanju policijskog časa, a jedna osoba je u kritičnom stanju
3 komentar(a)
Misuri, protesti, Foto: Reuters
Misuri, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 18:59h

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je danas da će obaviti nezavisnu, drugu autopsiju tijela ubijenog afroameričkog tinejdžera iz Fergusona Majkla Brauna zbog, kako su naveli, “vanrednih okolnosti umiješanih u slučaj”, piše USA Today.

Autopsiju je zatražila Braunova porodica, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Njega je 10. avgusta ubio policajac Daren Vilson (28) na sred ulice u Fergusonu. Braun nije bio naoružan.

Patolog oblasti Sent Luis zaključio je da je Braun umro od rana uzrokovanih vatrenim oružjem, ali drugi detalji nisu objavljeni.

Danas su u Fergusonu nastavljeni neredi, uprkos uspostavljanju policijskog časa, a jedna osoba je u kritičnom stanju nakon policijskog ispaljivanja dimnih bombi.

Oko 150 ljudi odbilo je da se povuče sa ulica grada u saveznoj državi Misuri, iako je prethodno objavljeno vanredno stanje uz policijski čas.

U Fergusonu se već nedjelju dana odvijaju masovni protesti građana zbog incidenta u kojem je jedan bijeli policajac ubio nenaoružanog crnog tinejdžera.

Većina demonstranata se mirno povukla sa ulica prije stupanja na snagu policijskog časa u ponoć po lokalnom, odnosno sedam časova ujutro po srednjoevropskom vremenu, ali se njih 150 zadržalo na ulici prkoseći policiji.

Oni su uzvikivali slogane i provocirali policajce, a neki su vikali kako neće poštovati policijski čas, a organi reda su ih upozorili da će biti uhapšeni ako se ne povuku, a zatim su ispalili dimne bombe, poslije čega su se preostali demonstranti povukli.

Guverner Misurija Džej Nikson proglasio je u subotu uveče vanredno stanje i uveo policijski čas u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa. Policijski čas stupio je na snagu u ponoć i trajao do pet časova ujutru.

Nikson je ovim povodom rekao da država ne može da dozvoli "nekolicini lopova" da ugroze zajednicu i da mir mora biti uspostavljen, kako bi pravda bila zadovoljena.

Policija u Fergusonu je dan ranije saopštila da je ubijeni mladić bio osumnjičen za pljačku prodavnice, a objavljene su i fotografije na kojima je tamnoputi muškarac obučen poput Brauna gurnuo trgovca u prodavnici koji je pokušao da ga zaustavi.

Ubistvo Brauna izazvalo je masovne nerede u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa, a podiglo je na noge i čitavu američku javnost, a do novih nemira na ulicama Fergusona je došlo uprkos apelu Braunove porodice da u tom gradu bude uspostavljen mir.

Oni su dodali da njihov sin nije bio savršen, ali su, takođe, kritikovali, kako navode, "pokušaj policije da opravda ubistvo izvršeno u stilu egzekucije".

Policija je kasnije saopštila da policajac koji je ubio mladića nije znao da je on osumnjičen za pljačku radnje, a podršku policajcu Darenu Vilsonu pružila je i rasistička organizacija Kju Kluks Klan.

Preporučujemo za Vas