Iran: Teško do nuklearnog sporazuma

Međunarodna agencija za atomsku energiju (AIEA) je najavila da će njen šef u nedjelju posjetiti Iran kako bi "pokušao da postigne napredak u dijalogu i saradnji" s tom zemljom
1 komentar(a)
Džavad Zarif, Foto: Beta/AP
Džavad Zarif, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.08.2014. 15:17h

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif rekao je da nije vjerovatno da će sporazum o iranskom nuklearnom programu biti postignut do novembra.

Tada ističe rok Iranu za postizanje sporazuma sa svjetskim silama, a čak i da uopšteni sporazum bude postignut u predviđenom roku, Zarif vjeruje da će pregovaračkim stranama biti potrebno još vremena da se dogovore o detaljima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (AIEA) je najavila da će njen šef Jukija Amano u nedjelju posjetiti Iran kako bi "pokušao da postigne napredak u dijalogu i saradnji" s tom zemljom.

Iran i grupa svjetskih sila - SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka - u julu su produžili period za postizanje sporazuma do kraja novembra.

Zapadne sile dugo su pretpostavljale da Iran tajno razvija program nuklearnog oružja uporedo sa civilnim nuklearnim programom, što je Iran odbacivao.

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je početkom ove nedjelje da najžešći protivnici sporazuma s velikim silama o nuklearnom programu Teherana treba da idu "u pakao".

Rohani je u govoru na godišnjem sastanku iranskih ambasadora oštre kritičare sporazuma nazvao "političkim kukavicama".

Najžešći kritičari pregovora protive se prošlogodišnjem prelaznom sporazumu, navodeći da je Teheran ponudio previše ustupaka, a da je zauzvrat dobio premalo.

Vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei, koji ima konačnu riječ u svim državnim pitanjima, podržao je, međutim, pregovarački tim Irana.

Prelaznim sporazumom koji su Iran i velike sile postigli u januaru zamrznut je iranski nuklearni program, a zauzvrat je Zapad ublažio sankcije Teheranu u vrijednosti od oko sedam milijardi dolara.

Najveći kamen spoticanja u pregovorima su razlike u poimanju rješenja toga kako bi Iran mogao da preinači nuklearni program u neke miroljubive svrhe - za proizvodnju struje i medicinskih izotopa, ali da istovremeno bude onemogućen da razvija atomsko oružje.

Glavna sporna tačka je obogaćivanje uranijuma kojim se može dobiti gorivo za reaktore, ali i za nuklearno oružje.

Bonus video: