Policija: Ubijeni tinejdžer bio osumnjičen za pljačku

Minut ćutanja i protesti održani su u Njujorku, Čikagu, Atlanti i drugim gradovima, pet dana poslije ubistva 18-godišnjeg Majkla Brauna
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2014. 16:51h

Mladić ubijen u sukobu sa policijom u subotu u američkom gradu Ferguson bio je osumnjičen za krađu, saopštila je danas policija tog grada.

Policija je danas objavila izvještaj prema kojem su ubijeni 18-godišnji Majkl Braun i njegov saučesnik ukrali kutiju cigareta iz radnje u Fergusonu 9. avgusta, zbog čega ih je policija zaustavila.

Kako je precizirano, policajac koji je pucao u Brauna i ubio ga, naišao je na dvojicu osumnjičenih pošto je na policijskom radiju čuo dojavu o pljački i stigao na teren.

Braun je prijavljen i zbog "agresivnog" ponašanja tokom pljačke, dodala je policija. Oficir koji je ubio mladića, već šest godina radi u policiji i nije nikada pravio displinske probleme.

Prema izjavi svjedoka, Braun nije bio naoružan i hodao je ulicom kada ga je policajac zaustavio i ubio, iako je podigao ruke u vazduh.

Policija tvrdi, međutim, da je Braun ubijen pošto je napao policajca i pokušao da mu otme oružje. Šef policije Fergusona naveo je i da je taj policajac povrijeđen u obračunu s mladićem.

Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je istragu o Braunovoj smrti.

Predsjednik SAD Barak Obama pozvao je juče snage reda na uzdržanost poslije nereda i nasilja koji su potresli taj grad.

Protesti u više od 90 gradova širom SAD

Hiljade ljudi u više od 90 gradova širom SAD održali su protestna bdenja zbog ubistva tamnoputog tinejdžera iz Misurija i drugih žrtava koje su, kako kažu organizatori, izgubili život zbog policijske brutalnosti.

Minut ćutanja i protesti održani su u Njujorku, Čikagu, Atlanti i drugim gradovima, pet dana poslije ubistva 18-godišnjeg Majkla Brauna.

Poslije četiri noći nasilja u Fergusonu, u Misuriju, gdje je Braun ubijen, brigu za bezbjednost je preuzela državna policija, ali za razliku od četvrtka uveče, pripadnici državne i lokalne policije su šetali sa demonstrantima i rukovali se sa njima, javlja BBC.

Kapetan Ronald Džonson iz Saobraćajne patrole Misuri, Afroamerikanac koji je odrastao u blizini Fergusona, imenovan je za novog šefa operacije. Dok je predvodio protestnu šetnju ulicama grada, grlio se sa ljudima koje je sreo.

"Svi mi hoćemo pravdu. Svi hoćemo odgovore", rekao je Džonson.

Protesti su prvi put održani izvan Fergusona sa bdenjima koja su organizovana preko društevnih mreža na Internetu. Detalji o ubistvu su sporni, ali očevici tvrde da je nenaoružani tinejdžer imao podignute ruke kada je policajac u njega ispalio više hitaca.

Policija, međutim, kaže da je došlo do borbe između njih i da je policajac zaodobio povrede po licu.

Galerija

Bonus video: