Napetih pet dana

Izrael izveo vazdušni udar poslije produženja primirja

Neimenovani zvaničnik rekao je da je Izrael pristao na produženje, ali je vojsci naređeno da uzvrati u slučaju da se primirje prekrši
1 komentar(a)
Gaza, Foto: Reuters
Gaza, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2014. 07:25h

Izraelska armija napala je mete u pojasu Gazi rano jutros u odgovoru na raketnu vatru na Izrael, ubrzo nakon što su palestinski zvaničnici saopštili da je trodnevni prekid vatre produžen za još pet dana.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik rekao je da je Izrael pristao na produženje, ali je vojsci naređeno da uzvrati u slučaju da se primirje prekrši.

"IDF (izraelske vojska) bila je spremna za tu mogućnost i odlučna je da nastavi da održava bezbjednost građana države Izrael", navedeno je u saopštenju.

Izraelski mediji prenose da su prije ponoći izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Moše Jaalon naredili vojsci da odgovori na kršenje prekida vatre.

U međuvrenmeu je jedan od lidera Hamasa Musa Abu Marzuk potvrdio produženje.

Dva sata prije isteka prethodnog prekida vatre ispaljena je najmanja jedna raketa na Izrael, saopštili su armija i vojska.

Hamas, koji de fakto kontroliše pojas Gaze, porekao je da je bilo raketiranja preko granice.

Nekoliko minuta prije ponoći, kada je prekid vatre isticao, oglasile su se sirene za vazdušnu uzbunu i dvije rakete su pale na otvoreno područje na jugu Izraela. Izvještaja o posljedicama izraelskog udara nije odmah bilo.