Japan se žali zbog ruskih vježbi na spornim ostrvima

U utorak je više od hiljadu ruskih vojnika, uz približno stotinu komada specijalne tehnike i pet helikoptera Mi-8, počelo vježbe
0 komentar(a)
Ruski ratni brod, Foto: Reuters
Ruski ratni brod, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2014. 10:05h

Japan je uložio protest Rusiji zbog vojnih vježbi koje su u utorak počele u oblasti Južnokurilskih ostrva ili Sjevernih teritorija, kako ih Japan naziva.

Vojne vježbe na dva od četiri sporna ostrva - Iturup i Kunašir, održavaju se uprkos ranijem zahtjevu Tokija od Moskve upućenom diplomatskim kanalima da se otkažu, navodi agencija, pozivajući se na japansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Neimenovani funkcioner u ministarstvu rekao je da su "Sjeverne teritorije sastavni dio japanske teritorije" i da Tokio "ne može prihvatiti takav potez".

Kjodo je prenio i izjavu japanskog premijera Šinzo Abea novinarima na zapadu zemlje, po kojoj su vježbe "potpuno neprihvatljive".

U utorak je više od hiljadu ruskih vojnika, uz približno stotinu komada specijalne tehnike i pet helikoptera Mi-8, počelo vježbe u oblasti Kurilskih ostrva.

Kurilski greben sačinjavaju ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i arhipelag Habomai.

Dvije zemlje spore se oko ostrva koje je tadašnji Sovjetski savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana poslije objave japanske kapitulacije u Drugom svjetskom ratu.

Zbog spora Japan i Rusija nisu potpisali mirovni sporazum po završetku Drugog svjetskog rata.

Bonus video: