Papa Franjo od četvrtka u Južnoj Koreji

Papa će ohrabriti mlade katolike da šire vjeru i da ne budu uhvaćeni u "rasipničku" kulturu
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2014. 11:18h

Papa Franja boraviće od četvrtka u Južnoj Koreji, gdje će u subotu beatifikovati, odnosno proglasiti blaženim 124 korejska katolička mučenika.

To je posljednji korak prije kanonizacije, odnosno proglašavanja nekoga za sveca.

Tokom svoje petodnevne posjete očekuje se da će papa Franjo ohrabriti mlade katolike da šire vjeru i da ne budu uhvaćeni u ono što papa često naziva materijalističkom "rasipničkom" kulturom.

To će biti prva posjeta jednog pape Južnoj Koreji u posljednjih 25 godina.

Mučenici koji će biti beatifikovani nestali su u periodu od 1791. do 1888. godine, a katolički zvaničnici vjeruju da je ukupno 10.000 korejskih katolika pogubljeno u vrijeme vladavine dinastije Joseon, koja je pokušavala da blokira Korejsko poluostrvo od uticaja Zapada.

Vladavina te dinastije završena je 1910. godine, kada je Japan anektirao Koreju i počeo kolonizaciju koja je trajala 35 godina.

Južnokorejska crkva danas obuhvata više od 10 odsto ukupnog stanovništva te države od 50 miliona ljudi, a u toj crkvi očekuju rast broja sljedbenika.

Međutim, kao i u Evropi, crkva je i u Južnoj Koreji pod uticajem rastuće sekularne i materijalističke kulture, kao i drugih, konkurentskih religija.

Katolicizam se utemeljio u Koreji u kasnom 18. vijeku među onima koji su čitali uvezene knjige o religiji, što je bilo godinama pre nego što su strani misionari počeli da dolaze u Koreju.

Po mišljenju istoričara, prvi tamošnji vjernici bili su pogođeni idejom o religiji koja propovijeda univerzalnu jednakost u vrijeme kada je dikriminatorski hijerarhijski aristokratski sistem brutalno eksploatisao obične ljude.

Galerija

Bonus video: