Obama: Neprihvatljiva bilo kakva ruska intervencija

Porošenko, u telefonskom razgovoru, rekao je Obami da se nastavlja granatiranje ukrajinskih teritorija iz Rusije
15 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2014. 19:38h

Američki predsjednik Barak Obama kazao je ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da je svaka ruska intervencija u Ukrajini bez saglasnosti Kijeva “neprihvatljiva” i predstavlja krešenje međunarodnog zakona, saopštila je danas Bijela kuća.

Porošenko, u telefonskom razgovoru, rekao je Obami da se nastavlja granatiranje ukrajinskih teritorija iz Rusije. Obama je zatražio od Porošenka da se uzdrži od vojne operacije, da bi se izbjegle civilne žrtve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prenio je danas predsjedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barosu da Rusija koordiniše aktivnosti sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (MKCK) kada je riječ o slanju humanitarne pomoći Ukrajini.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da postoji "velika vjerovatnoća" da bi Rusija mogla intervenisati u istočnoj Ukrajini i da nije uočio znake da Moskva povlači vojnike.

"Mi vidimo da Rusi pripremaju izgovor za takvu operaciju pod plaštom humanitarne operacije i vidimo vojno grupisanje koje bi moglo biti upotrijebljeno za sprovođenje takvih nezakonitih vojnih operacija u Ukrajini", rekao je on.

Bonus video: