Rohani protivnicima: Idite u pakao

Najžešći kritičari pregovora protive se prošlogodišnjem prelaznom sporazumu, navodeći da je Teheran ponudio previše ustupaka, a da je zauzvrat dobio premalo
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.08.2014. 13:33h

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je danas da najžešći protivnici sporazuma s velikim silama o nuklearnom programu Teherana treba da idu "u pakao".

Rohani je u govoru na godišnjem sastanku iranskih ambasadora oštre kritičare sporazuma nazvao "političkim kukavicama".

On je naveo da protivnici pregovaranje tumače kao slabost Irana i poručio im da "idu u pakao".

"Idite i nađite neko toplo mjesto za sebe. Šta bi mi trebalo da radimo", kazao je Ruhani.

Najžešći kritičari pregovora protive se prošlogodišnjem prelaznom sporazumu, navodeći da je Teheran ponudio previše ustupaka, a da je zauzvrat dobio premalo.

Vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei, koji ima konačnu riječ u svim državnim pitanjima, podržao je, međutim, pregovarački tim Irana.

Prelaznim sporazumom koji su Iran i velike sile postigli u januaru zamrznut je iranski nuklearni program, a zauzvrat je Zapad ublažio sankcije Teheranu u vrijednosti od oko sedam milijardi dolara.

Iran i svjetske sile dogovorili su se 19. jula u Beču da za još četiri mjeseca, do novembra, produže pregovore o iranskom nuklearnom programu kako bi bio postignut konačni sporazum.

Najveći kamen spoticanja u pregovorima su razlike kada se radi o rješenju kako bi Iran mogao da nastavi nuklearni program u miroljubive svrhe - za proizvodnju struje i medicinskih izotopa, ali da istovremeno bude spriječen da razvija atomsko oružje.

Glavna sporna tačka je obogaćivanje uranijuma kojim se može dobiti gorivo za reaktore, ali i za nuklearno oružje.

Teški pregovori se vode i oko broja centrifuga koje bi Iran mogao da zadrži za obogaćivanje uranijuma.

Iran pregovara s grupom 5 plus 1, koju čine Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka.

Bonus video: