U vazdušnim napadima SAD uništena vozila Islamske države, stiže oružje za Kurde

Italija je u svojstvu predsjedavajuće EU zatražila sastanak ministara posvećen krizi u Iraku zalažući se za pružanje vojne podrške Kurdima
50 pregleda 4 komentar(a)
Kurdi, Irak, Foto: Reuters
Kurdi, Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2014. 16:53h

Zvaničnici vojske SAD rekli su danas da je američki borbeni avion pogodio i uništio nekoliko vozila iz konvoja grupe Islamska država koji je namjeravao da napadne kurdske snage koje brane sjeveroistočni irački grad Irbil.

U Irbilu, glavnom gradu iračkog autonomnog kurdskog regiona, žive i američki vojnici i civili.

Zvaničnici SAD saopštili su da je taj vazdušni napad bio jedan u seriji napada posljednjih dana na ekstremiste u Iraku.

SAD počele da šalju oružje Kurdima

Neimenovani visoki zvaničnici SAD rekli su da je administracija predsjednika SAD Baraka Obame počela da direktno dostavlja oružje kurdskim snagama koje su počele da napreduju u borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku.

Zvaničnici nijesu htjeli da navedu koja američka agencija obezbjeđuje oružje za Kurde niti o kojem se oružju radi, ali jedan od zvaničnika rekao je da oružje ne šalje Pentagon.

U sličnim situacijama u prošlosti takve operacije obavljala je američka obavještajna agencija CIA, navodi Asošiejted pres (AP).

Po navodima istih neimenovanih zvaničnika, američka administracija bliži se tome da potvrdi planove da Pentagon naoružava Kurde.

SAD su do sada insistirale na tome da oružje prodaju isključivo vladi Iraka, podsjeća AP.

Predsjednik iračkih kurda Masud Barzani zatražio je danas od međunarodne zajednice da dostavi oružje kurdima na sjeveru Iraka, kako bi im pomogli u borbi sa džihadistima iz Islamske države.

Mogerini: Pružiti pomoć Kurdima

Italija je u svojstvu predsjedavajuće EU zatražila sastanak evropskih ministara posvećen krizi u Iraku zalažući se za pružanje vojne podrške iračkim Kurdima.

"Procjenjujemo sa našim evropskim partnerima efikasnija sredstva. Ne govorimo o vojnoj intervenciji, već o pružanju pomoći, uključujući vojnu pomoć, kurdskoj vojsci”, izjavila je šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini, prenijela je agencija AFP.

Italijanska ministarka pisala je šefici diplomatije EU Ketrin Ešton tražeći od nje sastanak o Iraku, Gazi i Libiji, jer se ove krize direktno tiču Evrope, naglasivši da je nekoliko država EU pokrenulo inicijativu, ali da je potrebno zajedničko djelovanje EU.

Francuska je najavila da će da pruži pomoć u oružju iračkim Kurdima koji se bore protiv islamista.

Bonus video: