Kurdi traže oružje: "Borimo se protiv terorističke države"

Borci IS-a zauzeli su peto naftno polje, nekoliko sela i najveću branu u Iraku, što im omogućava da potope gradove ili im prekinu dovod vode ili struje
8 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 15:05h

Predsjednik iračkih kurda Masud Barzani zatražio je danas od međunarodne zajednice da dostavi oružje kurdima na sjeveru Iraka, kako bi im pomogli u borbi sa džihadistima iz Islamske države.

"Mi se ne borimo protiv terorističke organizacije, već protiv terorističke države", kazao je Barzani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom francuske diplomatije, Loranom Fabijusom.

Kako prenosi Rojters, Fabijus se ranije danas u Bagdadu založio za formiranje što reprezentativnije iračke vlade, ističući da je to od ključne važnosti u borbi protiv džihadista.

"U ovo vrijeme, Iraku je posebno potrebna što šire zasnovana vlada sloge, jer svi Iračani treba da osjete da su predstavljeni, kako bi se borili zajedno protiv terorizma", rekao je Fabijus poslije razgovora sa potpredsjednikom iračke vlade, Huseinom al-Šahristanijem.

Fabijus je potom otputovao u regionalni centar Iračkog Kurdistana, Erbil, gdje je sa liderom regionalne vlade Masudom Barzanijem razgovarao, između ostalog, i o dostavljanju francuske humanitarne pomoći raseljenom civilnom stanovništvu.

U subotu je saopšteno da je francuski predsjednik Fransoa Oland, u telefonskom razgovoru, obećao Barzaniju da će u najskorije vrijeme Francuska uputiti u Irak najpotrebniju humantiranu pomoć.

Sagovornici su, kako je saopšteno, izrazili spremnost da sarađuju radi zaustavljanja ofanzive ekstremista.

Borci IS ubili 500 jazida i sahranili ih u masovne grobnice, novi vazdušni udari SAD

Borci iz redova Islamske države (IS) ubili su najmanje 500 pripadnika zajednice jazida i sahranili ih u masovne grobnice, rekao je za Rojters irački ministar za ljudska prava.

Ministar Mohamed Šia al Sudani rekao je za britansku agenciju da su sunitski ekstremisti takođe sahranili žive neke od svojih žrtava, među kojima ima žena i djece. Nekih 300 žena je oteto, dodao je.

U međuvremeni, američka vojska nastavila je da bombarduje položaje naoružanih ekstremista Islamske države (IS) u Iraku, istovremeno izbacujući iz aviona pakete hrane i vodu za više hiljada raseljenih stanovnika koji su se sklonili na planini Sindžar.

Predsjednik SAD Barak Obama obećao je u subotu da će vazdušnim udarima pomoći civilima, pripadnicima vjerske zajednice jazida, koje su džihadisti opkolili u planinama, ali je istakao da nema brzog rješenja za novonastalu krizu.

Američka Centralna komanda navela je u saopštenju u subotu veče da su novu, treću turu pomoći u hrani i vodi (više od 3.800 galona vode i preko 16.000 obroka), izbacivale letjelice C-17 i dva teretna aviona C-130, a “leđa” su im čuvali avioni lovci, prenio je AFP.

U međuvremenu su američki borbeni avioni i bespilotne letjelice u subotu obavili četiri vazdušna napada na pripadnike IS, pri čemu su uništena oklopna vozila i jedan kamion iz kojih je pucano na civile, saopštili su vojni izvori SAD.

Tri napada su izvedena oko podneva, a jedan oko tri popodne po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Američki predsjednik je u četvrtak odobrio vazdušnu humanitarnu pomoć za pripadnike manjina na sjeveru Iraka, kao i vazdušne napade na snage IS.

Francuska i Velika Britanija najavile su da će uskoro isporučitiu pomoć za opkoljene jazide na planini Sindžar.

Do 100.000 hrišćana i pripadnika drugih manjinskih zajednica bilo je primorano da napusti svoje domove u četvrtak. Najveći hrišćanski grad Iraka, Karakuš, ostao je potpuno pust.

Obama izjavio je u subotu da su vazdušni udari koje su SAD izvele protiv ekstremista IS uspjeli da unište njihovo oružje i opremu koja je mogla biti upotrijebljena protiv glavnog grada regiona Kurdistana, Erbila.

Mekejn: Obama suštinski ne razumije prijetnju od IS

Američki republikanski senator Džon Mekejn izjavio je danas da ograničena vojna akcija predsjednika Baraka Obame protiv grupe Islamska država (IS) u sjevernom Iraku ukazuje na “suštinsko nerazumijevanje prijetnje od te terorističke organizacije - najbogatije i najmoćnije u istoriji”, piše “Njujork tajms”.

Mekejn poziva Obamu da odobri američke vazdušne napade i na položaje IS u Siriji, kao i da pošalje teško naoružanje u grad Arbil, koji je središte iračkog dijela Kurdistana, prenosi Rojters.

Mekejn, uticajni senator iz Arizone, čija riječ ima težinu, često kritikuje Obaminu spoljnu politiku, uključujući i način na koji se američki predsjednik odnosio prema ratovima u Iraku i Avganistanu, navodi britanska agencija.

Fabijus: Irak da formira što reprezentativniju vladu

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus založio se danas u Bagdadu za formiranje što reprezentativnije iračke vlade, ističući da je to od ključne važnosti u borbi protiv džihadista.

“U ovo vrijeme, Iraku je posebno potrebna što šire zasnovana vlada sloge, jer svi Iračani treba da osjete da su predstavljeni, kako bi se borili zajedno protiv terorizma”, rekao je Fabijus poslije razgovora sa potpredsjednikom iračke vlade Huseinom al-Šahristanijem.

Fabijus je ranije danas doputovao u Bagdad radi razgovora o putevima za izlazak iz krize, izazvane ofanzivom ekstremista sunita iz grupe Islamska država, javile su agencije.

Fabijus će kasnije otputovati u regionalni centar Iračkog Kurdistana, Erbil, gdje će sa liderom regionalne vlade Masudom Barzanijem razgovarati o dostavljanju francuske humanitarne pomoći raseljenom civilnom stanovništvu.

U subotu je saopšteno da je Oland u telefonskom razgovoru obećao Barzaniju da će u najskorije vrijeme Francuska uputiti u Irak najpotrebniju humantiranu pomoć, a da su sagovornici izrazili spremnost da sarađuju radi zaustavljanja ofanzive ekstremista.

U posljednje vrijeme pripadnici Islamske države sprovode ofanzivu na sjeverne i zapadne oblasti Iraka, kojima su se priključili irački suniti i vojnici nekadašnje vojske u vrijeme vladavine svrgnutog i pogubljenog predsjednika Sadama Huseina.

Krajem juna, ta grupa je proglasila formiranje islamskog kalifata na teritorijama u Iraku i Siriji koje kontroliše.

Rojters navodi da pripadnici grupe ubijaju zarobljene muslimane koji nisu suniti i manjine, kao i da je raseljeno na desetine hiljada ljudi.

Nakon prošlonedjeljne borbe sa kurdskim snagama, ekstremisti se nalaze na samo 30 minuta vožnje od Erbila, navodi britanska agencija, dodajući da su zbog toga stranci koji rade za naftne kompanije napustili taj grad a Kurdi kupuju oružje.

U najnovijem naletu na sjever, sunitski pobunjenici zauzeli su peto naftno polje, nekoliko sela i najveću branu u Iraku, što im omogućava da potope gradove ili im prekinu dovod vode ili struje, navodi Rojters.

Galerija

Bonus video: