ČASOPIS "FORIN POLISI":

Izrael tajno naoružavao i finansirao pobunjenike u Siriji: "Ne brinu o ljudima, čovječnosti..."

Izrael ih je snabdijevao puškama, mitraljezima, minobacačima i transportnim vozilima i to preko graničnih prelaza između Golanske visoravni i Sirije
2 komentar(a)
Izrael, vojska, Foto: Reuters
Izrael, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 16:55h

Izrael je tajno finansirao i naoružavao najmanje 12 pobunjeničkih grupa u južnoj Siriji kako bi držali podalje milicije koje podržava Iran i borce Islamske države od granice Izraela, objavio je danas časopis "Forin polisi".

Intervjuisano je više od 20 članova pobunjeničkih grupa koji su rekli da su imali podršku Izraela u posljednjim godinama i da je ona nedavno okončana. 

Izrael ih je snabdijevao puškama, mitraljezima, minobacačima i transportnim vozilima i to preko graničnih prelaza između Golanske visoravni i Sirije.

To su, kako navodi američki magazin, isti oni prelazi preko kojih je Izrael isporučivao humanitarnu pomoć.

Svaki pobunjenik dobio je u prosjeku 75 dolara mjesečno, a još novca je Izrael davao za kupovinu oružja na sirijskom crnom tržištu.

Kada su snage predsjednika Sirije Bašara al Asada ponovo zauzele jug Sirije u julu, pobunjeničke grupe su očekivale da Izrael interveniše.

"To je lekcija koju nećemo zaboraviti o Izraelu. On ne brine o ljudima. Ne brine o čovječnosti. Brine jedino o svojim sopstvenim interesima", rekao je jedan borac.

Slični izvještaji o izraelskoj podršci sirijskim pobunjenicima objavljeni su 2017. godine, podsjećaju izraelski mediji.

Izrael je tvrdio da nastoji da se ne miješa u građanski rat u susjednoj Siriji ali je nedavno jedan neimenovani izraelski zvaničnik izjavio da je izraelska vojska izvela oko 200 vazdušnih napada u toj zemlji za posljednjih 18 mjeseci, gađajući prvenstveno iranske mete.

Izraelska vojska je takođe ranije gađala položaje sirijskih snaga i konvoje s oružjem namijenjene navodno libanskom proiranskom Hezbolahu.