IS prijeti Turskoj: Pustite nam vodu, ili ćemo "osloboditi" Istanbul

IS optužuje Tursku da spriječava tok Eufrata, čime donosi sušu na sjever Sirije, gdje se nalazi Raka, "prijestonica IS
2 komentar(a)
ISIL, Sirija, Foto: Beta/AP
ISIL, Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.08.2014. 14:05h

"Islamska država" (IS) zaprijetila je Turskoj da će "osloboditi" Istanbul, ako turske vlasti ne otvore ustave na hidrocentrali "Ataturk", i ne puste vode Eufrata u djelove Sirije koja ta ekstremistička organizacija kontroliše, prenose turski mediji.

"Molim se bogu da ta otpadnička (turska) vlada preispita svoju odluku, jer ako je sada oni ne preispitaju, mi ćemo je umjesto njih preispitati oslobađanjem Istanbula", izjavio je predstavnik za štampu IS-a Abu Musa za TV kanal "Vajs njuz".

IS optužuje Tursku da spriječava tok Eufrata, čime donosi sušu na sjever Sirije, gdje se nalazi Raka, "prijestonica IS".

Upitan da li je to prijetnja, Musa je odgovorio: "Da, to je jasna prijetnja. Ako ne otvore ustave brane Ataturk, mi ćemo je odblokirati iz Istanbula".

Izvještač "Vajs njuza" je prvi novinar koji je o IS izvještavao "iznutra", prateći njihove borce tri nedelje.

Pravedna raspodjela voda Eufrata je problem za Trsku, Siriju i Irak još od 1970-ih godina. Ankara odbacuje tvrdnje da zaustavlja vode Eufrata.

Turska neće vojno intervenisati protiv islamista

Turski ministar odbrane Ismet Jilmaz izajvio je danas da je potpuno isključeno da će Turska pokrenuti vojnu intervenciju protiv islamskih boraca u Iraku i da njegova zemlja nije uključena u američke vojne napade protiv ekstremista u Erbilu.

Turska novinska agencija Anadolija izvijestila je danas da je Jilamz u obraćanjun novinarima rekao da Turska do sada nije pružila nikkvu pomoć SAD, preneo je AP.

On je rekao da Turska ima odgovornost prema 49 turksih držvaljana, koje su pripadnici IS oteli iz turskog konzulata u Mosulu u junu i da je s obzirom na to, nemoguće da Turska uradi bilo šta drugačije.

Bonus video: