Sin osnivača Hamasa bio špijun Izraela

Jednu deceniju u najvišem rukovodstvu Hamasa bio je špijun čovjek koji se nije mogao zamisliti u takvom poslu
111 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2014. 17:09h

Islamistički militantni pokret Hamas imao je čitavu jednu deceniju u svojim najvišim redovima krticu, mladića čije su porodične veze u tom pokretu išle tako duboko da je bilo skoro nezamislivo da bi on mogao da počini izdaju, pišu američki mediji.

Njegovo tajno ime bilo je Zeleni princ i po njemu je snimljen istoimeni dokumentarac u SAD, koji je prikazan na filmskom festivalu "Sandens", a uskoro će početi da se prikazuje i u američkim bioskopima.

Pravo ime mu je bilo Moab Hasan Jusef. On je izdao svog oca šeika Hasana Jusefa, osnivača Hamasa, špijunurajući za Izrael.

Jednu deceniju u najvišem rukovodstvu Hamasa bio je špijun čovjek koji se nije mogao zamisliti u takvom poslu. Tajno ime dobio je po zelenoj boji zastave Hamasa, a informacije je prenosio izraelskoj bezbjednosnoj službi Šin bet od 1997. do 2007. Izdavao je poruke koje su razmjenjivali palestinski lideri, upozoravao na napade i pomagao da se uhvate osumnjičeni teroristi.

U isto vrijeme uzdigao se i u islamističkoj organizaciji i u izraelskoj obavještajnoj zajednici. On se kasnije hvalio da je spriječio zavjeru za ubistvo bivšeg predsjednika Izraela Šimona Peresa i da su zahvaljujući njemu uhapšeni mnogi komandari Hamasa i konstruktori bombi.

Špijunirao je sopstvenu porodicu za vladu koju je ona smatrala okupatorskom. Za Izrael je bio veoma vrijedan. Sada ima 36 godina, živi u Loš Anđelesu, primio je hrišćanstvo i radi kao instruktor joge, piše američki magazin "Daily Beast". Svojoj porodici na Zapadnoj obali ne može nikada da se vrati.

U nedavnim emisijama američkih TV mreža CNN i Fox apelovao je na predsjednika SAD Baraka Obamu da podrži Izrael, upitavši: "Koliko još ratova će Hamasu biti dozvoljeno da vodi?"

Prije samo dvije decenije činilo se da će ići očevim stopama jer Hamas, kako je rekao u dokumentarcu, "nije bio samo pokret za nas, već porodični biznis".

Prije Jusefa samo jedan špijun je izdavao Arape za Izrael na tako visokom nivou. Bio je to Ašraf Marvan, zet egipatskog predsjednika Gamala Abdela Nasera, koga je angažovao Mosad i koji je obavijestio Izrael uoči junskog rata 1973. da će biti napadnut.

"Rukovodstvo Hamasa je odgovorno za ubistva Palestinaca, ne Izrael," izjavio je Jusef za izraelski list "Haarec" 2010.

"Reći ću van pouzdano da Izraelci mnogo više brinu za Palestince nego što brine rukovdstvo Hamasa i Fataha", naglasio je on.

Osvrćući se u pomenutim emisijama na mrežu tunela koje je Izrael pronašao na svoje iznenađenje tokom najnovije ofanzive Jusef je predvidio da će, kada se rat okonča, biti mnogo komisija za istragu u Izraelu.

Odnosi špijuna i izraelske agencije pogoršali su se kada se Jusef zainteresovao za naklonost svog oca za primirje s jevrejskom državom.

Galerija

Bonus video: