Ebola stigla do Saudijske Arabije? Još jdna žrtva u Nigeriji

Epidemija ebole odnijela je već više od 900 života u četiri afričke zemlje - Sijera Leoneu, Liberiji, Gvineji i Nigeriji
1 komentar(a)
Ebola, Foto: Reuters
Ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2014. 15:22h

Saudijac za koga se sumnja da je zaražen ebolom tokom poslovnog puta u Sijera Leone umro je danas u bolnici u gradu Džeda u Saudijskoj Arabiji, prenosi BBC.

Arapski mediji su naveli da je 40-godišnjak, nakon "posjete jednoj od zemalja u kojima je izbila epidemija smrtonosnog virusa", primljen u bolnicu u Džedi u ponedjeljak "sa simptomima sličnim hemoragičnoj groznici". Pacijent je bio u kritičnom stanju, prebačen je u izolaciju, a saudijsko Ministarstvo zdravlja je objavilo da su u toku testovi na ebolu.

"Njegovu infekciju je moglo da izazove nekoliko virusa, uključujući i virus ebole, jer je on nedavno boravio u zemlji u kojoj je izbila epidemija te bolesti. Preliminarni testovi su pokazali da nije u pitanju denga groznica, a dodatni testovi će utvrditi da li je u pitanju žuta groznica, ALKV ili neki drugi virus", saopštilo je ministarstvo u utorak.

Uzorci su proslijeđeni i međunarodnoj referentnoj laboratoriji na preporuku Svjetske zdravstvene organzacije.

Njegovu smrt je ministarstvo potvrdilo danas.

Druga žrtva u Nigeriji

U Nigeriji je danas potvrđen još jedan, drugi smrtni slučaj od ebole, čime je ukupan broj zaraženih u toj subsaharskoj zemlji povećan na sedam.

"Nigerija je sada registrovala sedam potvrđenih slučajeva virusa ebole", rekao je ministar zdravlja Onjebuči Čukvu.

Prvi smrtni slučaj je Liberijac koji je donio virus u Lagos 20. jula a drugi medicinska sestra koja ga je liječila, objasnio je ministar.

"Svi Nigerijci kod kojih je dijagnostikovan virus ebole bili su primarni kontakti" Patrika Sojera, koji je radio za ministarstvo finansija Liberije i dobio je virus od svoje sestre, rekao je Čukvu.

Sojer je putovao u Nigeriju, najnaseljeniju afričku državu, na sastanak zapadnoafričkih zvaničnika, podsjetio je AFP.

Pošto mu je pozlilo na međunarodnom aerodromu u Lagosu, odmah je, prema riječima nigerijskih zvaničnika, prebačen u bolnicu, a umro je karantinu 25. jula, od kada je i bolnica u kojoj je bio zatvorena.

Još pet ljudi oboljelih od ebole u Nigeriji liječe se u izolacionoj bolničkoj jedinici u Lagosu, rekao je ministar Čukvu.

Spreman avion za španskog misionara

Avion "erbas 310" sa medicinskom opremom spreman je da odleti u Liberiju po španskog misionara koji je inficiran ebolom, saopštilo je danas špansko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da se pripreme za polijetanje privode kraju, ali još se ne zna kada će tačno avion poletjeti.

Sveštenik Migel Parahes je jedan od tri misionara inficirana virusom ebole koji se nalaze u izolaciji u bolnici San Hose de Monrovija. Oni su pripadnici katoličke humanitarne organizacije koja ima bolnice širom svijeta, prenosi AP.

Ostala dva inficirana misionara su Šantal Paskalin Mutvamene iz Konga i Pasijensija Melgar iz Ekvatorijalne Gvineje.

Testirana su još tri misionara, ali su njihovi rezultati bili negativni.

Epidemija ebole odnijela je već više od 900 života u četiri afričke zemlje - Sijera Leoneu, Liberiji, Gvineji i Nigeriji, a sve su veća strahovanja da bi zbog povezanosti svijeta u 21. vijeku ebola mogla da stigne i u druge krajeve svijeta.

Mediji su već pisali o nekoliko navodnih slučajeva širenja epidemije van Zapadne Afrike, ali se ispostavilo da su u pitanju bile lažne uzbune.

Ipak, strah od širenja postoji širom svijeta.

Britanci su održali hitne sastanke na tu temu, vlasti u SAD su primile dva svoja zaražena medicinska radnika iz Sijera Leonea i preporučile građanima da ne putuju u Zapadnu Afriku, a više zemalja među kojima je i Srbija, podigle su nivo opreznosti i pojačale mjere zaštite prije svega na aerodromima.

SZO u Ženevi organizuje hitan dvodnevnih sastanak, na kome će svjetski stručnjaci razgovarati o borbi protiv bolesti, za koju su iz SZO već rekli da se "širi brže od mjera za suzbijanje".

Bonus video: