Ban: Posljednji pokušaj UN za pomoć Gazi: Izrael uslovno pristao da produži primirje

"Gardijan", "Tajms", "Dejli telegraf" i "Indipendent" objavili su spisak imena 373 stradala djeteta u Gazi na crnoj pozadini
51 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2014. 19:39h

Izrael je uslovno pristao na produženje prekida vatre, kojim je okončan jednomjesčni sukob u Gazi poslije isteka roka u petak, rekao je danas jedan izraelski zvaničnik.

Anonimni zvaničnik nije objelodanio na koliko je Izrael pristao da produži primirje, već je samo rekao da je "Izrael izrazio spremnost da produži primirje pod trenutnim uslovima," aludirajući na dogovor kome je posredovao Egipat, a koji je stupio na snagu u utorak ujutru.

Hamas za sada nije ništa komentarisao, prenio je Rojters.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija predložile su ponovno pokretanje misije Evropske unije da bi se otvorio granični prelaz Rafa na granici Egipta i Gaze, kako bi pomogli da se stabilizuje ova palestinska enklava nakom jednomjesečnog rata, kazao je za Rojters diplomatski izvor iz Njemačke.

Izvor je ispričao da se njemački šef dipomatije Frank-Valter Štajnmajer i njegove kolege iz Francuske i Britanije zalažu za otvaranje prelaza, koji je glavni “prozir u svijet” za 1,7 miliona Palestinaca u izolovanoj Gazi.

Ban: Posljednji pokušaj UN za pomoć Gazi

Ujedinjene nacije su spremne da pomognu obnovu pojasa Gaze posljednji put, upozorio je danas generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun.

Otvarajući specijalni sastanak Generalne skupštine UN, Ban je apelovao na trajan mir, u trenutku kada se 72-časovni humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa održava drugi dan zaredom, prenio je AFP.

"Bezumni ciklus patnji u Gazi i na Zapadnoj obali, kao i u Izraelu, mora se okončati", rekao je on na sjednici Generalne skupštine koja ima 193 zemlje članice.

Nakon tri rata u Gazi u posljednjih šest godina, Ban je upozorio da je strpljenje svijeta s Izraelcima i Palestincima na ispitu. "Da li moramo da nastavimo tako - gradi, ruši i gradi i ruši?" upitao je Ban dodavši: "Gradićemo opet, ali ovo mora biti posljednji put - da se obnavlja. Ovo mora prestati sada."

Izaslanik UN za Bliski istok Robert Seri rekao je da je razaranje i broj pognulih u najnovijem nasilju gore nego u sukobu koji je započeo krajem 2008. i početkom 2009. i trajao osam dana.

GS UN se sastala na zahtjev arapskih zemalja, koje su kritikovale Savjet bezbjednosti što nije usvojio oštro intoniranu rezoluciju kako bi se izvršio pritiisak na Izrael i Hamas da obustave sukob.

Jordan je u utorak dijelio nacrt rezolucije u SB, pozivajući na prekid vatre, ukidanje izraelske blokade Gaze i istragu napada na škole UN, u koje su se sklonili raseljeni civili. O tom dokumentu bi tek trebalo da se glasa.

SB, koji ima 15 zemalja članica, 27. jula objavio je saopštenje, pozivajući na prekid vatre i izražavajući podršku za egipatske posredničke napore, dan nakon što su SAD odustale od primjedaba da će takav tekst istaći samo ono što Izrael čini.

Hamas odbio razoružavanje

Egipatski zvaničnici, koji posreduju pregovorima o trajnom prekidu vatre u Gazi, sastali su se sa palestinskom delegacijom da im predstave uslove izraelske delegacije.

Palestinski zvaničnici su naveli da su se se posrednici sastali s izraelskom delegacijom u Kairu prošle noći.

Indirektni pregovori poklopili su se s osjetljivim prekidom vatre u pojasu Gaze poslije mjesec dana sukoba između Hamasa i izraelske vojske.

Obje strane poštuju prekid vatre drugi dan zaredom.

Palestinski zvačnici su najavili da će odgovoriti na uslove Izraela preko egipatskih posrednika, iako je predstavnik Hamasa već odbio izraelski zahtjev za razoružavanjem militanata u Gazi, prenosi AFP.

Danas će se bliskoistočni mirovni izaslanik Toni Bler i koordinator UN za Bliski istok Robert Seri sastati sa egipatskim zvaničnicima.

Egipat je posredovao 72-časovnom prekidu vatre, koji je stupio na snagu u utorak u 08.00 sati po lakalnom vremenu.

Od početka sukoba 8. jula poginulo je 1.875 Palestinaca i 67 ljudi na izraelskoj strani.

Pregovori u Kairu imaju za cilj da osiguraju duže primirje, nakon isteka tog trodnevnog humanitarnog prekida vatre.

Najavljeno je da će se pregovarači baviti ključnim problemima u Gazi, teritoriji koja je pod blokadom, a koja je od 2008. godine je već prošla kroz tri sukoba s Izraelom.

Državni sekretar SAD Džon Keri pozvao je na održivi prekid vatre, ali je naglasio da ključna šira pitanja takođe moraju biti razmotrena.

Palestinska strana zahtjeva okončanje osmogodišnje blokade i oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Takođe traži da se dozvoli funkcionisanje aerodroma i luke u Gazi, rekao je visoki zvaničnik Hamasa i član delegacije Izat al - Rišk.

Izrael traži razoružavanje Hamasa koji je 2006. godine pobjedio na palestinskim opštim izborima.

SAD i Izrael smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Rišk je najavio da Hamas neće čak ni razmatrati da položi oružje, koje uključuje asrenal nenavođenih raketa i protivtenkovskih projektila.

"Ko god pokuša da uzme naše u oružje, oduzećemo mu život", zaprijetio je Rišk na Tviteru.

Arapska liga šalje ministre u Gazu

Arapska liga poslaće uskoro ministre iz najmanje četiri svoje članice u Gazu u znak solidarnosti sa tamošnjim stanovništvom, najavio je danas generalni sekretar Lige Nabil el Arabi.

Delegacija koju će predvoditi Arabi, treba da procijeni štetu zbog izraelskog bombardovanja Gaze.

Delegacija u kojoj će biti šefovi diplomatije Egipta, Kuvajta, Jordana i Maroka, "uskoro će otići u Gazu u znak solidarnosti", saopštio je generalni sekretar Arapske lige.

U sukobima ubijena 373 djeteta

Četiri britanska lista objavila su spisak imena i godišta 373 djeteta ubijena u pojasu Gaze od 8. jula do 3. avgusta, u ofanzivi izraelske vojske protiv Hamasa.

"Gardijan", "Tajms", "Dejli telegraf" i "Indipendent" objavili su spisak imena na crnoj pozadini, koji su dobili od britanske nevladine organizacije Save the Children.

Spisak je objavljen pod naslovom "U znak sjećanja na 373 ubijena djeteta u Gazi", a sastavljen je prema podacima UN o broju umrle djece od 8. jula, zaključno sa 3. avgustom.

"Smrt jednog djeteta je previše, a 373 je zločin koji ostavlja veliku mrlju na našu savjest. Pomozite nam da garantujemo da su to posljednje žrtve", navodi se u saopštenju organizacije.

Galerija

Bonus video: