Gaza: 72 sata primirja, izraelske snage se povukle

Za vrijeme trajanja primirja Izrael i Hamas će voditi indirektne pregovore u Kairu o širem dogovoru
50 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2014. 10:14h

Izrael je povukao sve svoje snage iz pojasa Gaze, okončavši kopnenu operaciju pokrenutu 17. jula, potvrdio je danas vojni portparol peter Lerner.

"Mi na osnovu direktive vlade prmenjujemo 72-časovni prekid vatre ovog jutra od osam sati",. IDF (izraelska odbrambena armija) će se razmjestiti u defanzivne pozicije van pojasa Gaze. IDF će odgovoriti ako bude napadnuta", rekao je potpukovnik izraelske vojske Peter Lerner, prenio je AFP.

"Bilo je mnogobrojnih snaga unutra... ali su sve napustile palestinsku teritoriju," izjavio je general Moti Almoz za izraelski vojni radio.

Povlačenje kopnenih snaga, započeto u subotu, završeno je prije početka 72-časovnog prekida vatre, koji je stupio na snaga u 8 sati po lokalanom vremenu (7 po srednjeevropskom).

Egipat posredovao

Prekid vatre u ratu u pojasu Gaze, kome je posredovao Egipat, stupilo je jutros na snagu u 8 sati po lokalnom vremenu.

Planirano je da traje 72 sata i omogući pregovore u Kairu o trajnijem prekidu neprijateljstava.

Samo nekoliko minuta prije toga sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se širom južnog Izraela i dalje na sjever na domaku Jerusalima podstaknute raketama za koje je Hamas preuzeo odgovornost.

Izvještaja o žrtvama nije bilo, prenosi Rojters.

Izraelska armija je prethodno najavila potpuno povlačenje iz Gaze, kada dogovoreni prekid vatre stupi na snagu, kako je rečeno.

"Armija će se razmjestiti na odbrambene pozicije van Gaze kada taj trodnevni prekid vatre počne", rekao je Lerner novinarima, prenosi AFP.

Dogovor o prekdu vatre postigle su obije strane u ratu koji traje već mjesec dana.

Za vrijeme trajanja primirja Izrael i Hamas će voditi indirektne pregovore u Kairu o širem dogovoru, koji bi trebalo da spriječi buduće prekogranično nasilje.

Raniji međunarodni napori da se uspostavi privremena obustava sukoba nijesu urodili plodom, podsjeća Aošijeted pres.

U sukobu koji je počao 8. jula poginulo je skoro 1.900 Palestinaca, većinom civila i 67 Izraelaca, uključujući troje civila.

SAD: Odgovornost na Hamasu

SAD su pozdravile objavu o prekidu vatre izmedju Izraela i Hamasa, ali i upozorile da je odgovornost na administraciji Hamasa u pojasu Gaze da održi primirje.

"Ovo je prava prilika. Snažno podržavamo inicijativu", izjavio je za CNN zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednosti Toni Blinken.

On je pozdravio što su obije strane posvećene prekidu vatre, ali je stavio do znanja da Vašington smatra da je odgovornost na administraciji Hamasa u pojasu Gaze da ne dođe do kršenja sporazuma, s obzirom da su prethodna propala, prenijela je agencija AFP.

Galerija

Bonus video: