CIA opravdava mučenje osumnjičenih za terorizam

"Mučili smo neke ljude. Učinili smo neke stvari koje su suprotne našim vrijednostima," rekao je Obama
2 komentar(a)
CIA, Foto: Shutterstock
CIA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.08.2014. 19:54h

Republikanci iz Obavještajne komisije američkog Senata uskoro će objaviti svoj izvještaj u kome tvrde da je primjena oštrih metoda ispitivanja od strane agenata Centralne obavještajne agencije (CIA) pomogla u borbi protiv Osame bin Ladena i drugih terorista.

"Mučili smo neke ljude. Učinili smo neke stvari koje su suprotne našim vrijednostima," rekao je američki predsjednik Barak Obama.

"Informacije dobijene ovim putem pomogle su da se razotkriju i osujete terorističke zavjere, uključujući informacije koje su pomogle u borbi protiv Osame bin Ladena", rekao je senator iz Džordžije republikanac Seksbi Čemblis za mrežu CBS.

Izvještaj Komisije uslijediće pet godina nakon početka istrage o navodima da su agenti CIA mučili osumnjičene za terorizam nakon napada 11. septembra 2001. godine na SAD.

Očekuje se da će demokrate u svom izvještaju osuditi upotrebu nekih tehnika ispitivanja zatvorenika kao što je voterbording, odnosno simuliranje potapanja, kao neefikasnu metodu koja nije donijela nikakve vrijedne informacije.

Republikanci u Komisiji duže vremena spore se sa demokratama o upotrebi tehnika ispitivanja, a republikanci su većinom bojkotovali istragu Komisije.

Bonus video: