Kina: Eksplozija ubila 78 radnika, privedeni menadžeri fabrike

"Za 20 godina koliko se bavim ovim poslom nikada nisam vidio toliko pacijenata sa opekotinama na preko 80 odsto tijela", napisao je jedan ljekar
0 komentar(a)
Kina, eksplozija, Foto: Beta/AP
Kina, eksplozija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.08.2014. 14:07h

Najmanje 71 osoba poginula, a više od 180 povrijeđeno je u eksploziji u fabrici auto djelova za američke proizvođače automobila blizu Šangaja, saopštili su zvaničnici.

Eksplozija se dogodila u subotu u fabrici gdje se proizvode djelovi za automobile raznih kompanija, uključujući "Dženeral motors", prenose agencije.

Rezultati preliminarnih istraga pokazuju da je eksploziju izazvala prašina, nastala dok su radnici polirali metal, u dodiru sa otvorenim plamenom, saopštila je kineska vlada, opisujući ovaj incident kao izbiljno kršenje bezbjednosnih propisa.

Nekoliko menadžera fabrike je privedeno, saopštila je vlada, a Sinhua je javila da je pet predstavnika kompanije u pritvoru.

U gradu su otvorena četiri centra za davanje krvi koja je neophodna za pružanje pomoći povrijeđenima od kojih će neki u toku dana biti prebačeni u Šangaj i druge obližnje gradove na liječenje.

Gradske vlasti u Kunšanu su rekle da su pozvale ljekare iz Šangaja i drugih regiona.

"Za 20 godina koliko se bavim ovim poslom nikada nisam vidio toliko pacijenata sa opekotinama na preko 80 odsto tijela", napisao je jedan ljekar na društvenom mikroblogu Veibo.

On je upozorio da bi konačni broj žrtava mogao biti "vrlo velik".

Vlasti u Kunšanu su rekle da je u trenutku eksplozije u fabrici bilo 264 radnika.

Bonus video: