Izrael priznao granatiranje škole UN-a; Snažne osude SAD i UN

Granatirana škola UN je utočište za 3.000 raseljenih Palestinaca
12 komentar(a)
Pojas Gaze, Foto: Reuters
Pojas Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2014. 19:28h

Najmanje 10 ljudi je ubijeno jutros u izraelskom vazdušnom napadu na još jednu školu u pojasu Gaze pod upravom UN, u kojoj su bili Palestinci raseljeni zbog konflikta, naveli su medicinski zvaničnici a prenosi britanski BBC.

Izraelska vojska priznala je večeras da je gađala metu u blizini škole UN u Rafi.

"Izraelskoj vojsci meta su bila trojica terorista islamskog džihada, koji su bili na motoru u blizini škole UN u Rafi. Odbrambene snage Izraela istražuju posljedice" tog napada, navodi se u saopštenju vojske.

Izraelska vojska je i prošle nedjelje pogodila jednu školu UN, u izbjegličkom kampu Džabalija, kada je poginulo 16 ljudi. Taj napad izazvao je oštru međunarodnu osudu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun opisao je današnji napad na šklu UN u Gazi kao “kriminalno djelo” i pozvao da pred lice pravde budu izvedeni odgovorni za “ovo užasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava”.

U saopštenju koje je prenio Rojters, Ban je snažno osudio granatiranje škole u Rafi na jgu Gaze u kojem je stradalo najmanje 10 civila. Škola je bila utočište za 3.000 raseljenih Palestinaca a Ban je naglasio da su “izraelske snage odbrane više puta obaviještene o njenoj lokaciji”.

Sjedinjene Države kritikovale su “sramotno granatiranje” škole UN u Gazi, i pozvale Izrael da poradi više na zaštiti civilnih žrtava u svom ratu protiv Hamasa.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki zatražila je da se sprovede istraga o nedavnim napadima na škole UN-a.

“Sjedinjene Države su zgrožene današnjim sramotnim granatiranjem ispred škole UNRWA u Rafi, koja je utočište oko 3.000 raseljenih lica, u kojima je najmanje tragično stradalo najmanje 10 palestinskih civila”, navodi se u saopštenju Psaki.

EU: Krvoproliće mora prestati

Evropska unija pozvala je danas Izrael i Hamas da "momentalno" prekinu neprijateljstva u pojasu Gaze, osudivši veliki gubitak života u sukobu.

"Krvoproliće mora prestati", navedeno je u saopštenju EU i predsjednika Evropske komisije, u ime bloka od 28 zemalja.

"Osuđujemo užasan gubitak života, uključujući nevine žene i djecu", navedeno da je u saopštenju u kome se osuđuje "nepodnošljivo nasilje" koje trpe stanovnici Gaze pod izraelskim bombardovanjem.

U saopštenju se, takođe, raketna vatra Hamasa označava kao neprihvatljiva prijetnja izraelskim građanima, ali se navodi da "legitimna odbrana mora održati proporcionalnost", prenio je Rojters.

U saopštenju EU se takođe navodi da se na osnovu ranijih ciklusa nasilja zna da postoje ograničenja u odnosu na to šta vojne operacije mogu da postignu.

Ujedno se poziva na rješenje do koga bi se došlo pregovorima i čiji bi rezultat bile dvije miroljubive države - Izrael i Palestina - koje bi živjele jedna pored druge i EU je spremna da aktivno podržava pregovore.

Izraelska vojska se "preraspoređuje" duž granice sa Gazom

Izraelska vojska počela je da se "preraspoređuje" duž granice sa Gazom, pošto je vlada iz Jerusalima nagovijestila da će ponovo preispitati svoje operacije.

Veliki broj tenkova i drugih vozila napušta danas Gazu.

U noćašnjem obraćanju na televiziji, premijer Benjamin Netanjahu nagovijestio je da bi vojska mogla da izvrši reviziju operacije na pojas Gaze pošto je okončala uništavanje Hamasovih vojnih tunela ispod granice.

Bezbjednosni zvaničnici su istakli da je tunelska misija završena.

Istovremeno, Netanjahu je upozorio da će Hamas platiti "ogromnu cijenu" ako nastavi da ispaljuje rakete na Izrael, kao i da sve opcije ostaju na stolu.

Izrael je, međutim, nastavio da bombarduje južni dio pojasa Gaze i danas, uprkos tome što je signalizirao deeskalaciju svoje 27-dnevne ofanzive u Gazi.

Zdravstveni zvaničnici iz Gaze rekli su da je u današnjim napadima poginulo 30 Palestinaca.

Izrael je 8. jula započeo vazdušnu ofanzivu na Gazu, sa obrazloženjem da želi da spriječi raketnu paljbu Hamasa na svoju teritoriju. U međuvremenu je jevrejska država započela i kopnenu ofanzivu, čiji cilj je bio uništenje Hamasovih tunela koje njegovi borci uglavnom koriste za napade na Izrael.

Broj Izraelaca koji su stradali u 27-dnevnom konfliktu dostigao broj od 66, od čega su svi, sem dvoje civila, vojnici.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja iz Gaze, 1.740 Palestinaca je poginulo, a 9.080 je ranjeno od početka konflikta 8. jula.

Bonus video: