I SAD strahuju od ebole, slijedi testna vakcinacija

Predstavnik ministarstva Tom Friden izjavio je da se ebola širi u tim zemljama zapadne Afrike i da je taj virus "strašan i nemilosrdan"
2 komentar(a)
Ebola, Foto: Beta/AP
Ebola, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.08.2014. 08:08h

Američko Ministarstvo zdravlja naložilo je svojim državljanima da ne putuju u tri afričke zemlje gdje vlada epidemija ebole.

Istovremeno, mediji javljaju da će Amerikanci započeti testiranja vakcine protiv ebole na ljudma, "nakon uspjeha na radu sa primatima".

Amerikancima se ne preporučuje da putuju u Gvineju, Liberiju i Sijera Leone, gdje je od januara ove godine umrlo više od 700 osoba od veoma zaraznog i smrtonosnog virusa ebole.

Predstavnik ministarstva Tom Friden izjavio je da se ebola širi u tim zemljama zapadne Afrike i da je taj virus "strašan i nemilosrdan".

SAD su slično upozorenje izdale 2003. godine kada je vladala epidemija SARS-a (atipične upale pluća) u Aziji. Medjutim, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nije sada izdala takvo upozorenje za zemlje pogodjene ebolom.

SAD su uputile oko 50 svojih stručnjaka u Afriku za pomoć oboljelim i planiraju da upute još toliko narednih dana. Dva američka ljekara su se razboljela od ebole u Liberiji.

Velika Britanija je takođe izrazila zabrinutost zbog mogućeg širenja zaraze i zbog toga je organizovan sastanak kriznog štaba "Kobra".

Ipak, belgijski naučnik, koji je sa saradnicima otkrio ebolu 1976. godine, Peter Piot isključio je mogućnost o eventualnom širenju epidemije tog opasnog virusa van Afrike.

Piot je podsjetio da se zaraza širi u neposrednom kontaktu sa inficiranom osobom.

Liberija je prije tri dana zatvorila sve svoje granice i uvela stroge sanitarne mjere na glavnim tačkama ulaska u zemlju, dok je u Sijera Leoneu uvedene vanredno stanje.

I Nigerija je prošle nedjelje uvela pojačane mjere granične kontrole poslije potvrde da je jedan Liberijac umro od ebole u Lagosu, što je prvi slučaj te bolesti u Nigeriji.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka epidemije ebole u januaru ove godine u nekoliko država zapadne Afrike, umrlo je više od 700 osoba a zaraženo je najmanje 1.200.

Ebola ili hemoragična groznica, veoma je zarazno virusno oboljenje. Oboljeli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad se javi unutrašnje krvarenje i krvarenje iz nosa i ušiju.

Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lijek, tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto.

Bonus video: