Pregovori o izbjegavanju bankrota Argentine

Investitori zahtijevaju da im Argentina plati 1,3 milijarde eura za hartije od vrijednosti u njihovom posjedu
0 komentar(a)
Buenos Aires, Foto: Shutterstock
Buenos Aires, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2014. 10:21h

Argentinski ministar ekonomije Axel Kisilof u Njujorku vodi ključne pregovore koji bi trebalo da spriječe bankrot njegove zemlje zbog nemogućnosti da otplati izdate hartije od vrijednosti.

Posljednja runda razgovora sa investitorima okončana je kasno sinoć bez dogovora, a očekuje se da će razgovori uskoro biti nastavljeni.

Investitori zahtijevaju da im Argentina plati 1,3 milijarde eura za hartije od vrijednosti u njihovom posjedu. Sud u SAD-u presudio je da investitori moraju dobiti novac noćas do ponoći u slučaju da ne bude dogovora.

Investitori su američki hedž fondovi koji su otkupili argentinski dug po povoljnoj cijeni u vrijeme velike krize u Argentini i nisu pristali na njegovo restrukturisanje, prenosi BBC.

Predsjednica Kristina Fernandez de Kirčner nazvala ih je lešinarima i optužila za iskorišćavanje dužničkih problema Argentine za ostvarivanje velikog profita.

Ukoliko hedž fondovi dobiju svoj novac, ostali investitori, koji su ranije pristali da njihova dobit bude smanjena do 70 odsto, takođe bi mogli da zatraže pune isplate.

Argentina je posljednji put proglasila bankrot krajem 2001. godine, a građani su tada izgubili veliki dio svojih ušteđevina.

Bonus video: